Cât consumă un fermier care nu produce furaje pentru îngrășarea unui porc? Fermierii se plâng de prețul cărnii de porc la raft și susțin că importul de carne foarte ieftină din afăară le pune în pericol munca cinstită a fermierilor români. Un fermieri din județul Gorj, Constantin Dorin Crețan, explică faptul că prețul oferit de piață nu acoperă costurile fermierilor, nici măcar cele ale furajelor pe care unii fermieri trebuie să le cumpere.
Alte articole: Investiție istorică. Peste 23 de milioane de euro pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu din România
În acest sens, Constantin Dorin Crețan a arătat cât cheltuie un fermier pentru a îngrășa un singur porc până la 150 de kg în viu. Costul se referă la fermierii care nu produc furaje și sunt nevoiți să le cumpere. Acesta explică că tona de furaj brut ajunge să coste 2910 lei.
Un porc are nevoie de 210 zile pentru a ajunge în mod optim la 150 de kilograme. Acest lucru înseamnă ca animalul trebuie să consume aproximativ 4 kilograme de furaj pe zi. Pentru a-i asigura această cantitate de hrană fermierul trebuie să scoată din buzunar aproximativ 11,6 lei pe zi. Așadar, la finalul celor 210 zile porcul „a cheltuit” 2.436 lei doar din furaj. La acest lucru se adaugă și prețul pe care fermierul îl plătește pentru rasa animalului, plus curățenie, apă, electricitate, tratamente, medicamente, veterinar și eventuale pierderi.
Citește și: Noi detalii despre majorarea pensiilor românilor. „E foarte probabil să se întâmple”