Bancile percep comisioane cuprinse intre 0,2% si 0,5% din suma retrasa de la bancomatele din reteaua proprie, dar impun o suma fixa minima sub care comisionul nu poate cobori. Aceasta variaza intre 0,2 lei si 1 leu.
Valorile fixe minime impuse de banci ii dezavantajeaza pe cei care au de retras sume mici de la bancomatele bancii si care vor plati un comision destul de mare, raportat la suma retrasa.
[img=665]Prima coloana prezinta bancile emitente de carduri[/img]
In ultimul timp, pe piata locala au aparut tot mai multe banci care nu taxeaza retragerile de bani de la ATM-urile proprii, daca la tranzactie se utlizeaza un card emis de acea banca. Pana in prezent, circa 10 banci au comisioane zero pentru aceste operatiuni, cateva dintre ele fiind Apha Bank, Garanti Bank, Banca Transilvania si CEC Bank.
Banii retrasi de la bancomatele altor banci sunt de 5-10 ori mai scumpi
Pentru sumele retrase de la bancomatele altor banci decat cea care a emis cardul, clientii au de achitat un comision egal cu un procent din valoarea retrasa, careia i se adauga o suma fixa. Cand e vorba de sume de valoare mica, costurile platite de clienti pentru aceste operatiuni sunt de regula de 5-10 ori mai mari decat daca banii ar fi fost retrasi de la banca proprie, tocmai din cauza nivelurilor mari ale sumelor fixe, raportat la valoarea retrasa de la bancomat.
De regula, comisionul achitat de cei care retrag bani de la alte banci este 0,5% din suma retrasa, la care se adauga 2,5 lei.
Cele mai mari costuri le achita posesorii de carduri BCR care scot bani de la bancomatele altei banci. Pentru 100 de lei retrasi de la ATM ei platesc nu mai putin de 5,25 lei (0,75% din valoarea retrasa plus 4,5 lei), deci, in total, peste 5% din suma retrasa.
La polul opus se afla clientii Garanti, care nu achita niciun comision la retragerea cash de pe card, fie ca e vorba de ATM-urile Garanti sale sau ale altei banci.
Pe langa costurile de retragere cash de la bancomat, bancile percep clientilor comisioane de deschidere card, de administrare sau de reinnoire card.
In tabel sunt prezentate cele mai ieftine carduri standard de debit din oferta fiecarei banci, produse de tip Visa Electron, Visa Classic, Maestro, Mastercard Standard.
Cum se formeaza comisioanele de la bancomat
Comisioanele pe care clientii le platesc cand retrag bani de la bancomatul bancii proprii sunt stabilite la nivelul fiecarei banci in parte, si sunt justificate atat de acoperirea costurilor operationale cu cardurile, cat si de obtinerea de profit.
Insa atunci cand un client retrage cash de la bancomatul altei banci decat cea care i-a emis cardul, banca emitenta va achita celei care detine ATM-ul un comision interchange. Banii provin de la clientul final, iar bancile si-i vireaza intre ele.
Cine decide marimea comisionului standard inter-banci? Procesatorii de carduri aflate in portofoliile bancilor locale, respectiv MasterCard, Visa si American Express. Comisoanele sunt stabilite de catre procesatori la nivel regional si au forma unor costuri standard.
De ce unele carduri sunt mai scumpe decat altele la retragerea de cash de la bancomate?
In afara de evidentul motiv ca unele banci urmaresc mai agresiv profitul decat altele, in ecuatie mai intervine un factor foarte important: marimea retelei de carduri emise si costurile de administrare. Cele mai mari costuri le au bancile cu retele mari de carduri, mai ales ca, recent, acestea au inceput sa emita si carduri cu cip, produse mult mai scumpe decat vechile carduri, cele cu banca magnetica. Cea mai mare retea de carduri pe piata locala o are BCR. Alte banci care detin cote mari din piata cardurilor sunt BRD si Banca Transilvania.
Bancile care, dimpotriva, opereaza fara comisioane pentru clienti la utilizarea cardurilor isi internalizeaza aceste costuri de tranzactionare cu carduri la ATM-urile proprii sau ATM-urile altor banci. Ele profita si de avantajul de a avea de administrat retele de carduri de mai mici dimensiuni.