- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat te costa sa retragi 100 de lei de la bancomat? Vezi topul comisioanelor

26 Apr, 00:03 • gecad.net
Pentru 100 de lei retrasi de pe cardul de debit de la bancomat, trebuie sa achiti bancilor un comision ce poate depasi chiar 5% din suma. Procentul este comparabil cu dobanda anuala platita la credite. Altfel spus, pentru a avea acces la banii proprii, romanii platesc la fel de mult ca atunci cand se imprumuta, costul fiind achitat insa pentru o singura operatiune si nu anual, ca in cazul creditelor.
Cat te costa sa retragi 100 de lei de la bancomat? Vezi topul comisioanelor

Bancile percep comisioane cuprinse intre 0,2% si 0,5% din suma retrasa de la bancomatele din reteaua proprie, dar impun o suma fixa minima sub care comisionul nu poate cobori. Aceasta variaza intre 0,2 lei si 1 leu.

Valorile fixe minime impuse de banci ii dezavantajeaza pe cei care au de retras sume mici de la bancomatele bancii si care vor plati un comision destul de mare, raportat la suma retrasa.

[img=665]Prima coloana prezinta bancile emitente de carduri[/img]

In ultimul timp, pe piata locala au aparut tot mai multe banci care nu taxeaza retragerile de bani de la ATM-urile proprii, daca la tranzactie se utlizeaza un card emis de acea banca. Pana in prezent, circa 10 banci au comisioane zero pentru aceste operatiuni, cateva dintre ele fiind Apha Bank, Garanti Bank, Banca Transilvania si CEC Bank.

Banii retrasi de la bancomatele altor banci sunt de 5-10 ori mai scumpi

Pentru sumele retrase de la bancomatele altor banci decat cea care a emis cardul, clientii au de achitat un comision egal cu un procent din valoarea retrasa, careia i se adauga o suma fixa. Cand e vorba de sume de valoare mica, costurile platite de clienti pentru aceste operatiuni sunt de regula de 5-10 ori mai mari decat daca banii ar fi fost retrasi de la banca proprie, tocmai din cauza nivelurilor mari ale sumelor fixe, raportat la valoarea retrasa de la bancomat.

De regula, comisionul achitat de cei care retrag bani de la alte banci este 0,5% din suma retrasa, la care se adauga 2,5 lei.

Cele mai mari costuri le achita posesorii de carduri BCR care scot bani de la bancomatele altei banci. Pentru 100 de lei retrasi de la ATM ei platesc nu mai putin de 5,25 lei (0,75% din valoarea retrasa plus 4,5 lei), deci, in total, peste 5% din suma retrasa.

La polul opus se afla clientii Garanti, care nu achita niciun comision la retragerea cash de pe card, fie ca e vorba de ATM-urile Garanti sale sau ale altei banci.

Pe langa costurile de retragere cash de la bancomat, bancile percep clientilor comisioane de deschidere card, de administrare sau de reinnoire card.

In tabel sunt prezentate cele mai ieftine carduri standard de debit din oferta fiecarei banci, produse de tip Visa Electron, Visa Classic, Maestro, Mastercard Standard.

Cum se formeaza comisioanele de la bancomat

Comisioanele pe care clientii le platesc cand retrag bani de la bancomatul bancii proprii sunt stabilite la nivelul fiecarei banci in parte, si sunt justificate atat de acoperirea costurilor operationale cu cardurile, cat si de obtinerea de profit.

Insa atunci cand un client retrage cash de la bancomatul altei banci decat cea care i-a emis cardul, banca emitenta va achita celei care detine ATM-ul un comision interchange. Banii provin de la clientul final, iar bancile si-i vireaza intre ele.

Cine decide marimea comisionului standard inter-banci? Procesatorii de carduri aflate in portofoliile bancilor locale, respectiv MasterCard, Visa si American Express. Comisoanele sunt stabilite de catre procesatori la nivel regional si au forma unor costuri standard.

De ce unele carduri sunt mai scumpe decat altele la retragerea de cash de la bancomate?

In afara de evidentul motiv ca unele banci urmaresc mai agresiv profitul decat altele, in ecuatie mai intervine un factor foarte important: marimea retelei de carduri emise si costurile de administrare. Cele mai mari costuri le au bancile cu retele mari de carduri, mai ales ca, recent, acestea au inceput sa emita si carduri cu cip, produse mult mai scumpe decat vechile carduri, cele cu banca magnetica. Cea mai mare retea de carduri pe piata locala o are BCR. Alte banci care detin cote mari din piata cardurilor sunt BRD si Banca Transilvania.

Bancile care, dimpotriva, opereaza fara comisioane pentru clienti la utilizarea cardurilor isi internalizeaza aceste costuri de tranzactionare cu carduri la ATM-urile proprii sau ATM-urile altor banci. Ele profita si de avantajul de a avea de administrat retele de carduri de mai mici dimensiuni.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo transferă bani în conturi de Revolut străine
O nouă fraudă online, numită „Schema 1.800”. Românii sunt abordaţi pe WhatsApp şi apo ...
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii pozitive tot restul anului
Lună Plină în Rac pe 14 ianuarie 2025. Ce trebuie să faci în această zi pentru a atrage energii ...
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Bilete de avion mai ieftine, în medie, cu până la 60% în ianuarie. Care sunte cele mai căutate destinații
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie
Marcel Ciolacu anunță că vrea măsuri radicale. Prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...