Planificati-va cheltuielile lunare.
Incercati sa aranjati plati automate cel putin pentru facturile lunare, asa incat sa evitati sa intarziati plata vreuneia si sa aveti de achitat amenzi pentru intarziere. Puteti face acest lucru apeland la serviciile pe care le pun la dispozitie bancile, care va permit sa programati plata automata a facturilor.
Mancati toate alimentele pe care le cumparati. Americanii arunca anual, de regula, 15% din hrana pe care o cumpara de la magazin. Acest obicei ii costa de regula sute sau chiar mii de dolari anual. Asa incat, incercati sa economisiti bani consumand cat mai mult din ceea ce cumparati.
Cumparati servicii la pachet. Daca ati apelat la furnizori diferiti pentru servicii asemanatoare, atunci cel mai probabil platiti prea mult. Sunati la furnizorul de cablu, pentru a vedea daca ati putea sa cumparati din acelasi loc serviciile de televiziune, internet si telefon, si veti obtine cu siguranta un pret mai redus.
Achitati din timp cheltuielile pe cardul de credit. Daca nu achitati creditul in perioada de gratie a cardului, atunci veti avea de platit dobanda, care este destul de usturatoare.
Tineti un calendar. De fiecare data cand inchiriati ceva – cd-uri, dvd-uri – insemnati-va in calendar, pentru a evita astfel sa platiti in plus pentru ca ati intarziat inapoierea acestora.
Schimbati-va cardul de credit. Daca platiti un credit contractat de pe card care are o dobanda prea mare, atunci verificati daca nu puteti gasi alti emitenti de carduri de credit care practica dobanzi si comisioane mai mici. Contractati un credit mai ieftin pentru a il achita pe primul, iar valoarea dobanzilor si comisioanelor pe care le veti avea de achitat va scadea. Tineti insa cont de comisioanele practicate de noul furnizor pentru deschiderea contului si emiterea cardului.
Folositi-va de privilegiile pe care le aveti. Daca faceti parte din unele organizatii, atunci verificati daca nu cumva aceasta apartenenta va ofera accesul la diferite beneficii sau reduceri.
Inchiriati in loc sa cumparati. Ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara obiecte costisitoare sau pe care le folositi doar rar. Mai bine inchiriati-le.
Cumparati in loc sa inchiriati. incercati sa eliminati costurile cu inchirierea acelor produse pe care le folositi in mod regulat, si cumparati-va mai bine unul, daca pe termen lung este mai ieftin.
Intrebati daca nu vi se pot face reduceri. Nu aveti cum sa platiti mai mult decat platiti deja la banca, asa ca de ce sa nu intrebati consultantul daca nu va poate face o reducere de dobanda la credit? De asemenea, incercati sa obtineti o reducere de la diversi furnizori, in loc sa schimbati furnizorul. Intr-o perioada atat de dura pentru economie, furnizorul va prefera sa va faca o reducere decat sa piarda un client.
Economisiti o parte din banii pe cadouri. Daca de regula cheltuiti destul de mult pe cadouri, poate mai mult decat ati dori, restul rudelor se simt obligate sa se comporte la fel. Daca veti adopta o alternativa mai rezonabila, oferind cadouri mai putin costisitoare, atunci cu siguranta veti economisi, iar rudele va vor fi recunoscatoare.
Mancati acasa. Daca ideea de a gati acasa nu vi se pare acceptabila, atunci apelati la o firma de catering deoarece in felul acesta veti economisi cel putin contravaloarea bauturilor, a aperitivului si a desertului, pe care le aveti de regula in casa.
Ramaneti atasat de banca dumneavoastra. Atunci cand ridicati bani de la bancomat incercati sa gasiti un ATM al bancii de unde aveti cardul, economisind in felul acesta comisionul pe care l-ati fi avut de achitat daca ati ridica banii de la ATM-ul altei banci.
Renuntati la vicii. Fumatul, mancatul in exces si bautura sunt obiceiuri costisitoare, la care ati putea renunta.
Nu va luati animale de companie. Poate parea un sfat „fara suflet”, dar ganditi-va ca animalul pe care doriti sa vi-l cumparati va poate costa 1.500 de dolari pe an, adica 15.000 de dolari pe 10 ani, afirma cei de la Yahoo.com. Aceasta poate fi contravaloarea unei masini noi sau a unei case.