În vreme de criză, banii nu trebuie ținuți la saltea, ci investiți, susțin economiștii. Românii au mai multe opțiuni: depozite bancare, titluri de stat, achiziționarea de metale prețioase sau artă, investiții pe bursă sau în piața crypto.
Cea mai simplă variantă reprezintă depozitele bancare. Sunt investiții sigure, dar cu randamente destul de scăzute. Dobânzile oferite de instituțiile financiare au crescut față de perioada de dinainte de criză, dar nu acoperă rata inflației.
Depozitele bancare sunt sigure pentru că băncile sunt instituții solide, iar sumele de până la 100.000 de euro sunt garantate de stat.
În prezent, cea mai bună variantă de dobândă din piață anuală pentru depozitele bancare este de 8,05%. Dacă scădem taxele și comisioanele, câștigul real va fi de 7,25%.
Astfel, cine va ține în bancă 10.000 de lei, peste un an va avea un câștig net de doar 724 de lei. Totuși, mai bine decât nimic, în contextul în care inflația distruge cu pași repezi puterea de cumpărare a românilor, deci devalorizează banii.
Înainte de criză, dobânzile băncilor pentru depozite erau de aproximativ 1%.
În cazul titlurilor de stat TEZAUR, dobânzile sunt de 7,25%, cu toate taxele scăzute. În acest caz, primești 725 de lei.
În cazul investițiilor în piața bursieră (stock market), oportunitățile nu sunt de neglijat. Multe dintre companiile americane încă sunt în bull-market, iar piața crypto dă semne de revenire. Multe proiecte așteaptă să fie descoperite. Unele se bazează pe o arhitectură solidă, altele se vor dovedi doar țepe. Investițiile în crypto sunt extrem de riscante și necesită multe cunoștințe din partea investitorilor, pentru a nu ieși pe „minus”. Între timp, traderii așteaptă cu sufletul la gură aprobarea primul ETF Bitcoin.