- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cauza \”tirului\” UE impotriva Romaniei: criza de specialisti in drept comunitar

29 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana a declansat anul acesta anchete si proceduri de infringement (incalcare a tratatului comunitar- n.r.) la adresa Romaniei pe mai multe domenii, de la agricultura, industrie, comert si pana la justitie si telecomunicatii. Analistii economici spun ca derapajele Romaniei de la legislatia europeana sunt datorate in principal lipsei specialistilor in dreptul comunitar.
Cauza \tirului\ UE impotriva Romaniei: criza de specialisti in drept comunitar

Doua comunicate ale Comisiei Europene, ambele avand la baza incalcarea legislatiei comunitare, au starnit ieri reactii puternice in Romania.

Oficialii europeni au declansat cea dea doua etapa a procedurii de infringement in cazul taxei de prima inmatriculare si au inceput procedura in cazul sistemului de apel de urgenta 112, pentru ca persoanele care apeleaza serviciul de pe telefonul mobil nu pot fi inca localizate de catre serviciile de urgenta.

In ambele cazuri, ca si in celelalte demersuri ce vizeaza sanctiuni la adresa Romaniei, de vina sunt, in principal, derapajele legislatiei romanesti de la cea comunitara, considera analistii economici.

Directorul de cercetare a Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, spune ca ambele cazuri reflecta amatorismul si lipsa de viziune a functionarilor guvernamentali.

„Lipsa de experienta, de cunostinte de drept comunitar, modul in care se concep proiectele legislative in Guvern, dar si in Parlament, dovedesc amatorismul asa-zisilor specialisti din administratia romaneasca, a functionarilor publici”, spune Voinea.

„Atata timp cat nu vom avea specialisti in adevaratul sens al cuvantului, care sa consulte legislatia europeana, sa anticipeze orice posibila problema creata de un proiect legislativ, vom avea astfel de probleme in relatia cu forul european”, a mai spus analistul.

El a dat drept exemplu anchetele in cazul privatizarilor, acolo unde era foarte clar ca legislatia romaneasca in domeniul privatizarii este incompatibila cu prevederile europene in materie.

„S-au realizat privatizari ce au inclus ajutoare de stat, facilitati la plata, obligatii de pastrare a numarului de salariati si a obiectului de activitate. Sunt clauze care incalca in mod evident legislatia privind concurenta si libera circulatie a capitalului, iar aceste anchete, declansate la Automobile Craiova, Petrotub Roman sau Tractorul Brasov, erau de anticipat. Numai ca nimeni nu s-a gandit la legislatia europeana, iar acum tragem consecintele”, a declarat analistul.

Problema contractelor de privatizare a fost recunoscuta inclusiv de vicepresedintele AVAS, Constantin Botez care, intr-o declaratie acordata recent pentru DailyBusiness, preciza faptul ca, cel putin de acum incolo, se va respecta legislatia europeana.

„Asta nu inseamna ca privatizarile au fost ilegale, numai ca s-a respectat legea romaneasca care nu era adaptata in totalitate la cea europeana. Urmatoarele privatizari vor fi realizate exclusiv urmarind legile comunitare”, a spus Botez.

De la „specialistii” lui Constantinescu la gafele diplomatice

Lipsa de pregatire a functionarilor publici romani in ceea ce priveste legislatia europeana este invocata si de analistul Cristian Dinulescu, atunci cand vorbeste de procedura de infringement declansata pe taxa de prima inmatriculare.

„Aceasta taxa incalca in mod flagrant drepturile cetatenilor europeni care spun clar: ‘Daca vreau, pot imi vand masina unde vreau in UE, deci inclusiv in Romania’. Atata timp cat guvernul de la Bucuresti vine si impune o taxa suplimentara, si mai mult, cuantumul ei este urias, inseamna ca pui bete in roate europeanului, iar reactia CE este de asteptat. Motivele privind protectia impotriva poluarii, si protejarea Romaniei sa nu devina un cimitir de masini vechi nu stau deloc in picioare, atata timp cat regula e valabila in toata Europa”, a precizat analistul.

„Toate aceste probleme vin dintr-o tot mai suparatoare necunoastere a legislatiei europene. Va mai aduceti aminte de cei 15.000 de specialisti cu care se lauda Constantinescu? Chiar am avea nevoie de ei pentru ca, daca te uiti prin ministere, in special in cele cheie, iti poti pune mainile in cap”, declara analistul Cristian Dinulescu.

„Este o lipsa totala de responsabilitate si profesionalism care, din pacate, se reflecteaza in imaginea Romaniei, iar consecintele amatorismului administratiei de la Bucuresti se regasesc concret in ezitarile investitorilor”, spune analistul economic.

De imaginea Romaniei vorbeste si analistul Ilie Serbanescu care se intreaba de ce ne mai miram la gafele autoritatilor in relatia cu UE.

„Atata timp cat insusi ministrul de Externe al Romaniei este campionul gafelor, ce sa te mai mire? Sa ne obisnuim ca de acum incolo periodic sa avem astfel de sanctiuni, proceduri, masuri la adresa Romaniei”, spune Serbanescu.

„Atata timp cat nu ai profesionisti in structurile din ministere, degeaba vii cu proiecte de atragere de fonduri europene, reforme etc., pentru ca nu are cine sa le puna in practica. Uitati-va in agricultura cum ne dam cu stangul in dreptul, intr-un domeniu in care UE vrea sa ne dea bani nerambursabili si noi nu stim cum sa ne organizam ca sa ii cheltuim”, a mai spus analistul.

Taxa auto si sistemul 112 pot aduce sanctiuni pentru Romania

Dincolo de problemele din privatizare, justitie si agricultura, Romania si-a mai adaugat inca doua note proaste in catalogul masurilor de aderare. Taxa de prima inmatriculare a intrat in faza a doua de infringement si s-ar putea finaliza cu un proces la Curtea Europeana de Justiei, iar modul deficiar in care functioneaza sistemul 112 vine si el sa puna o caramida la zidul incompatibilitatilor care tin Romania inca departe de adevarata integrare europeana.

In cazul taxei auto, in esenta, europenii considera ca aplicarea acesteia restrictioneaza piata auto, in sensul ca impune o bariera artificiala transferului de masini second-hand pe teritoriul european. Asta in timp ce guvernul de la Bucuresti afirma ca a introdus taxa pentru ca Romania sa nu se transforme intr-un cimitir de masini la mana a doua, situatie in care se afla in prezent Bulgaria, unde importurile second au depasit cu mult piata masinilor noi.

In cel de-al doilea caz, al sistemului de telefonie de urgenta 112, CE a decis declansarea procedurii de infringement pentru ca operatorii de telefonie mobila nu furnizeaza serviciilor de urgenta informatiile necesare privind localizarea persoanelor care apeleaza serviciul 112.

„Sunt doua probleme ce puteau fi rezolvate prin negocieri. De fiecare data insa am preferat sa lansam legi, masuri, proiecte, fara sa ne interesam cu privire la compatibilitatea acestora cu cadrul european. Iar acum suportam consecintele”, spune Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.

Serbanescu: Impactul acestor sanctiuni este mai grav decat pare

Analistul economic Ilie Serbanescu spune ca desi la prima vedere, aceste proceduri de infringement par a fi mai degraba inofensive, dovada experienta anterioara a statelor europene, angrenate in zeci de astfel de procese de-a lungul anilor, ele creaza o imagine tot mai neplacuta Romaniei.

„Avem o problema cu Europa si trebuie sa recunoastem ca nu ne pricepem s-o rezolvam. In loc insa sa ne umflam in pene si sa ne tinem tari in fata UE, invocand un fals interes national, ca in cazul taxei de prima inmatriculare, mai bine am invata din experienta celor din UE si am cauta alte metode pentru a ne sustine interesele economice, care insa sa respecte standardele Uniunii Europene”, a spus analistul.

El crede ca un rol important in acest demers ar trebui sa il detina invatamantul romanesc care sa pregateasca adevarati specialisti in dreptul comunitar, care sa construiasca proiecte si sa adapteze rapid Romania la standardele europene.

„Daca nu vom reusi sa reformam administratia publica, sa eliminam functionarii publici angajati pe pile si relatii in functii cheie, vom trage consecintele care vor fi extrem de grave. Toate aceste proceduri de infrigement se pot concretiza in diverse sanctiuni, de la procese in justitie, care pot rezulta in decizii cu valoare de lege in Romania, la o reducere puternica a fondurilor structurale, ceea ce, in contextul integrarii, ne-ar transforma intr-o simpla tara de consum”, crede Serbanescu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...