Astfel, la vot trebuie sa fie prezente circa 9 milioane de persoane.
Plenul Curtii, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, s-a intrunit marti pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 71 de deputati PDL referitoare la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, se arata in comunicatul CC.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat
marti ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat CCR.
Referendumul se va organiza pe 29 iulie.
Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va
putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea
ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala.