Cipru, Grecia, Spania, Polonia si Romania vor primi scrisori argumentate prin care va solicita ca autoritatile din aceste tari sa implementeze complet directiva in legislatiile nationale, se arata intr-un comunicat transmis joi de Comisia Europeana (CE).
Scopul directivei este acela de a asigura ca platile electronice de pe piata interna a UE (transferuri de credit, debit direct si plati cu cardul) sa devina la fel de simple, eficiente si sigure cum sunt cele efectuate pe plan local, in interiorul unui stat membru.
Directiva serveste totodata drept fundament legal al SEPA.
Totodata, Comisia a declansat proceduri de infringement impotriva Austriei, Danemarcei, Estoniei, Greciei, Luxemburgului si Spaniei in privinta achizitiilor publice, cerand acestor tari sa implementeze o directiva care are rolul de a imbunatati procedurile nationale de evaluare folosite de firme atunci cand considera ca o autoritate publica a acordat un contract in mod nedrept.
Daca un stat membru nu reactioneaza satisfacator in termen de doua luni la o astfel de scrisoare din partea CE, Comisia isi rezerva dreptul de a actiona guvernul respectiv la Curtea de Justitie.
Directorul Transfond (operatorul Sistemului de Plati Electronice din Romania), Mirela Palade, a declarat in octombrie anul trecut ca institutia pregateste platforma sistemului de plati in sistemul bancar pentru trecerea la standardele SEPA, serviciul urmand sa fie disponibil bancilor la sfarsitul lui 2010.