Aceste rate sunt utilizate pentru a calcula valoarea unui ajutor de stat, pentru a actualiza ajutoarele de stat acordate in mai multe transe, respectiv pentru determinarea dobanzii aplicabile in cazul recuperarii unui ajutor de stat incompatibil, se arata intr-un comunicat al autoritatii de Concurenta.
Astfel, rata de scont, precum si rata dobanzii aplicabila in cazul recuperarii ajutoarelor de stat sunt calculate in functie de rata de baza la care se adauga 100 de puncte procentuale, ajungandu-se, astfel, la un nivel de 10,92%.
In ceea ce priveste rata de referinta, determinarea acesteia se face in functie de rating-ul firmei si de garantiile oferite de aceasta. Astfel, la rata de baza (stabilita de Comisia Europeana) se adauga anumite marje prevazute in Comunicarea Comisiei privind revizuirea metodei de stabilire a ratelor de referinta si de scont . Rata de baza va fi actualizata anual.
Ratele de referinta si de scont se aplica ca un indicator al ratei pietei monetare si pentru a masura echivalentul subventie al ajutorului, in special atunci cand este platit in mai multe rate, si pentru a calcula elementele de ajutor care rezulta din regimurile de dobanda subventionata. Acestea sunt utilizate, de asemenea, pentru a verifica respectarea regulii de minimis si a regulamentelor de exceptare pe categorii.
Comisia Europeana a redus constant rata de baza incepand cu luna iulie a anului trecut. La inceputul lunii iulie Comisia Europeana a stabilit un nivel de 13,2%, fata de 17,29% la sfarsitul lunii iunie, rata care a fost redusa la 10,75% la 1 septembrie 2009.