- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CE a rugat autoritatile romane sa explice OUG 50/2010 din cauza plangerilor primite

07 Oct, 09:19 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana roaga autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010, care obliga bancile sa aplice principiile de transparenta si pentru contractele in derulare, informeaza Mediafax.
CE a rugat autoritatile romane sa explice OUG 50/2010 din cauza plangerilor primite

„Comisia a primit mai multe plangeri conform carora statul roman a transpus in mod necorespunzator prevederile Directivei 2008/48/CE privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului. De asemenea, s-a constat ca presa nationala publica articole pe aceasta tema”, se arata in scrisoarea transmisa in 30 septembrie de Directia Generala de Sanatate si Consumatori din cadrul CE si semnata de directorul general, Paola Testori Coggi.

Surse oficiale au declarat inca din luna august ca bancile comerciale ar putea solicita Comisiei Europene deschiderea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei daca Ordonanta 50/2010 nu va transpune exclusiv cerintele directivei europene si se va aplica si contractelor de credite in derulare.

Scrisoarea transmisa reprezentantului permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Mihnea Motoc, mentioneaza ca transpunerea Directivei 48/2008 s-a asigurat prin OUG 50/2010, care la articolul 95 stabileste ca „pentru contractele aflate in curs de derulare, creditorii au obligatia sa asigure conformitatea contractului cu dispozitiile prezentei ordonante de urgenta”.

„Serviciile noastre considera ca articolul 95 din ordonanta mentionata nu este in conformitate cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 2008/48/CE, care prevede ca : ?Prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare?”, se arata in scrisoarea de la CE.

Comisia roaga autoritatile romane sa-si expuna punctul de vedere cu privire la conformitatea articolului 95 din OUG 50/2010 cu articolul 30 alineatul (1) din Directiva 48/2008.

„V-as fi recunoscatoare daca autoritatile romane ne-ar transmite observatiile pe care doresc sa le faca si explicatiile lor in termen de o luna de la trimiterea prezentei scrisori. Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a colabora in aceasta chestiune”, incheie scrisoare directorul Testori Coggi.

Documentul arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de bancile nationale atunci cand acorda credite pentru consumatori.

„Rugam autoritatile romane sa furnizeze informatii suplimentare referitoare la aceasta problema”, se precizeaza in scrisoare.

Bancile au solicitat insistent la intalnirile cu delegatia FMI si CE sa fie introdusa in noua scrisoare de intentie o prevedere care sa oblige Guvernul sa modifice OUG privind contractele de credite pentru populatie in limitele normelor UE si sa se renunte la refacerea contractelor in derulare.

„Vom analiza recenta ordonanta (Ordonanta nr. 50/2010) pentru a asigura transparenta in ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru contractele de credite de consum, pentru a asigura armonizarea totala cu legislatia UE, mai ales in ceea ce priveste ne-retroactivitatea”, se arata in scrisoarea suplimentara la acordul stand-by semnata de autoritatile romane in luna septembrie.

Zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au organizat in grupuri pe internet, pentru a fi mai bine informati cu privire la problemele pe care le intampina cu banca si despre cum sa negocieze cu institutia, dar si pentru a putea sa declanseze procese colective impotriva bancilor. Totusi, unele dintre grupuri nu au reusit sa reuneasca multi clienti ai respectivelor banci, iar in cadrul altor grupuri exista mai multe opinii divergente in privinta viitoarelor actiuni necesare ceea ce ingreuneaza luarea deciziilor.

Unele dintre nemultumirile clientilor sunt legate de abuzuri ale bancilor precum perceperea unui comision de risc pe perioada desfasurarii creditului, modificarea abuziva a dobanzilor sau calcularea gresita a dobanzii, dar exista si foarte multe persoane care reclama implementarea incorecta a ordonantei privind imprumuturile populatiei, aprobata de Guvern in luna iunie.

Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Senatul a aprobat la inceputul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010, care urmeaza sa fie dezbatuta marti in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Clientii bancilor nu s-au multumit la discutiile din cadrul grupurilor si au semnat o scrisoare pe care au trimis-o, pe 23 septembrie, catre Camera Deputatilor si Senat, pentru a face un apel ca legea de aprobare a OUG 50/2010 sa fie aprobata in forma propusa de Guvern.

Deputatii din Comisia economica au avizat pozitiv, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, ei adoptand, totodata, si 98 de amendamente la prevederile initiale ale acesteia, cele mai multe propuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Legea de adoptare a OUG 50/2010 urmeaza sa fie discutata in Comisia de Buget -Finante a Camerei Deputatilor si dupa avizul acestei comisii votata in plen.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...