Comisia publica de doua ori pe an rapoarte de convergenta care examineaza progresele facute in statele membre „cu derogare” – respectiv in Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia – in vederea adoptarii euro, scrie Mediafax.
Criteriile pentru adoptarea euro sunt legate de situatia bugetara, stabilitatea preturilor, stabilitatea ratei de schimb si convergenta ratelor dobanzii pe termen lung. De asemenea, legislatia nationala privind afacerile monetare trebuie sa fie conforma cu dispozitiile Tratatului UE.
CE si Banca Centrala Europeana publica rapoartele de convergenta simultan, iar aceste documente formeaza baza unei decizii a consiliului ECOFIN referitoare la posibilitatea ca un stat membru sa adere la zona euro.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.
„Conteaza mai putin o amanare de un an sau doi decat ca trebuie sa fim pregatiti pentru a intra in zona euro. Noi insistam pe 2014-2015, pentru ca acest obiectiv poate si trebuie sa fie catalizator pentru politici economice coerente, fara de care nu vom putea adera la euro”, a afirmat Isarescu, intrebat cum comenteaza declaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Strauss-Kahn a declarat la sfarsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe „drumul cel bun”.