Presedintele Traian Basescu a discutat joi cu premierul Emil Boc despre
vanzarea la bursa a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat,
despre situatia Oltchim, procesul statului cu Rompetrol, absorbtia
fondurilor UE si investitii.
„S-a discutat despre accelerarea procesului de vanzare a unor pachete minoritare la companii detinute de stat, gasirea unei solutii pentru litigiul dintre statul roman si Rompetrol, dar si pentru viabilizarea companiei Oltchim, precum si despre urgentarea proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene si bugetul de stat”, au declarat sursele Mediafax.
Totodata, pe agenda discutiilor dintre cei doi s-a aflat si infiintarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sarbu sau de consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european, si care sa gestioneze inclusiv proiectele finantate din fonduri UE, a fost discutata de presedintele Basescu cu premierul Boc, sustin surse politice.
„Varianta infiintarii unui astfel de minister, care sa gestioneze proiectele finantate din fonduri UE, a fost analizata in discutia presedintelui cu premierul. Este insa o procedura de durata, fiind necesar si avizul Parlamentului”, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sarbu si consilierul prezidential Leonard Orban, fost comisar european al Romaniei.
Marian Sarbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, in timpul intalnirii dintre seful statului si premier.
Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, recent, ca in coalitie a avut loc o discutie privind posibilitatea infiintarii unui minister al Afacerilor Europene, dar ca nu s-a luat nicio decizie.
Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunostinta premierului Boc in discutii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulata, fiind folosita expresia „orice initiativa”. S-a luat insa in calcul faptul ca in alte tari, unde au fost infiintate ministere de specialitate, s-a constatat o imbunatatire a ratei de absorbtie a fondurilor.
Surse UE au declarat ca oficialii Comisiei Europene doresc desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontala a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autoritatile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitatiile.