Pentru 2009, Comisia si-a mentinut pentru Romania estimarea de deficit de cont curent publicata in toamna, de 16,2% din PIB.
Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a adancit la 13,9% din PIB, de la 10,4% din PIB in 2006, nivel printre cele mai ridicate in randul tarilor membre ale blocului comunitar, arata prognoza de primavara publicata luni de Comisia Europeana.
Evolutia deficitului de cont curent al Romaniei este strans corelata cu cea a deficitului comercial, estimat sa se adanceasca semnificativ in acest an, la 17,2% din PIB, de la 14,6% in 2007. Pentru 2009, CE anticipeaza ca deficitul comercial al Romaniei va ajunge sa echivaleze cu 17,8% din PIB.
Bruxelles-ul pune in legatura agravarea deficitului comercial al Romaniei cu problemele de pe piata muncii, marcata de penurie de forta de munca, ceea ce afecteaza competitivitatea tarii la export.
„Somajul este prevazut sa se reduca usor in perioada analizata, pana putin peste 6%. Totusi, penuria in crestere de personal calificat sporeste costurile unitare cu forta de munca, afectand competitivitatea internationala a Romaniei, in ciuda recentei deprecieri a leului”, se mentioneaza in raportul CE.
Executivul UE noteaza ca deficitul extern al Romanieie este acoperit din ce in ce mai putin din investitii straine directe, ceea ce „poate cantari nefavorabil asupra vulnerabilitatii externe a Romaniei”.
Datele publicate luni arata ca Bruxelles-ul estimeaza ca Romania se va situa in acest an pe locul al patrulea in UE dupa dimensiunea deficitului de cont curent, depasita doar de Bulgaria (21,2% din PIB), Letonia (17,7%) si Grecia (16,2%).
La nivelul Uniunii Europene, doar opt tari – Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda si Suedia – vor inregistra excedente ale balantei de plati, estimeaza Bruxelles-ul.
Estimarile privind deficitul de cont curent al Romaniei din acest an variaza intre 13,6% si 17,5% din PIB
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in schimb, o reducere a deficitului de cont curent ca pondere in PIB pana la 13,6% in acest an si pana la 12,5% in 2009.
Banca centrala estimeaza, de asemenea, o plafonare a deficitului extern sau chiar o usoara reducere ca pondere in PIB, potrivit unor declaratii recente ale unor oficiali ai institutiei.
In schimb, FMI estimeaza o usoara adancire la 14,5% din PIB a dezechilibrului balantei de plati a Romaniei, iar agentia de rating Fitch vede o crestere a acestuia chiar mult mai semnificativa, pana la 17,5% din PIB.
In primele doua luni din acest an, deficitul de cont curent a crescut cu 5,6% fata de intervalul echivalent din 2007, pana la 2,193 miliarde euro, ca urmare a stagnarii deficitului comercial si adancirii, in schimb, a dezechilibrului pe partea de venituri, arata datele publicate de banca centrala.
Deficitul comercial (FOB/FOB) – principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern – a crescut nesemnificativ (cu 18 milioane euro sau 0,9%) in intervalul ianuarie-februarie 2008.
Bruxelles-ul a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar
Executivul Uniunii Europene si-a inrautatit prognoza privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an si din 2009, ca urmare a cresterii cheltuielilor sociale, legate de majorarea pensiilor si introducerea pilonului II, dar si a slabei planificari bugetare.
Astfel, deficitul public ciclic ajustat (la politici publice similare) este estimat de Comisia Europeana (CE) la 3,7% din produsul intern brut (PIB) al Romaniei pentru 2008 si la 4,1% din PIB in 2009.
„Un factor important de crestere a cheltuielilor este dublarea pensiilor in aceasta perioada. De asemenea, o parte a contributiilor la sistemul de pensii sunt redirectionate catre pilonul II de pensii introdus in 2008 (costul bugetar este estimat la 0,2% si 0,3% din PIB an 2008, respectiv 2009)”, se mentioneaza in raportul Comisiei.
„In plus, nivelul contributiilor sociale va fi redus gradual cu 6 puncte procentuale in cursul anului 2008, cu un impact resimtit pe deplin din 2009”, mai arata CE.
In prognoza de toamna, CE estima un deficit public de 3,6% din PIB pentru acest an si de 4% din PIB in 2009. In 2007, deficitul bugetar ajustat a fost de 3,4% din PIB, putin mai mare decat in 2006, cand echivalase cu 3,3% din PIB.
Deficitul general al bugetului consolidat al Romaniei, calculat conform standardului european ESA95, este estimat de Bruxelles la 2,9% din PIB pentru acest an si la 3,7% din PIB in 2009, fata de 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,1% din PIB in prognoza de toamna.
In 2007, deficitul bugetar anuntat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a echivalat cu circa 2,3% din PIB (2,5% din PIB conform ESA95), iar bugetul pentru acest an, aprobat de Parlament, prevede un deficit bugetar de 2,7% din PIB.