Dezbaterile despre reforma pensiilor nu au luat încă sfârșit, iar în tot acest timp, apar noi informații despre sistemul public. Vicepreședintele CFA România susține că un pensionar aduce contribuții timp de 35 ani, dar cu toate acestea, la final primește doar jumătate, susține stiripesurse.ro.
Economistul Adrian Codirlașu vorbește despre sistemul public de pensii. Vicepreședintele CFA România susține că, deși un salariat aduce 35 ani contribuții la stat, în cele din urmă, primește doar jumătate înapoi în momentul în care își încheie activitatea profesională și se pensionează. Codirlașu a publicat o analiză intitulată „Sistemul public de pensii este nesustenabil” în cadrul buletinului Asociației Analiștilor Financiari-Bancari. Informațiile menționate în document arată că pensionarii nu sunt avantajați, referindu-ne atât la cei actuali, cât și la cei viitori.
Economistul a luat în considerare evoluția datelor demografice în momentul în care a început analiza. Rezultatele provizorii ale recensământului arată o scădere a populației statului român, mai exact, cu 1.1 milioane de persoane, comparativ cu 2011. Chiar și fenomenul de îmbătrânire a continuat, din moment ce vârsta medie a cetățenilor este de 42.4 ani, față de 40.8 de la verificarea precedentă.
Codirlașu a identificat două tendințe care influențează situația actuală: scăderea natalității și migrația. În analiza economistului se menționează că, în România, până în 2050, va exista o populație de 15.7 milioane de locuitori, așa cum estimează ONU. Premisele arată că statul român va atinge un vârf de pensionări, în perioada 2025-2035. Concluzia analizei făcută de vicepreședintele CFA România este aceea că statul nu va reuși să susțină sistemul public, dacă forma actuală este menținută și în anii care urmează.
Cu toate acestea, soluțiile nu sunt luate de politicieni, din simplul fapt că sunt nepopulare, referindu-ne la creșterea taxării angajaților, a procentajului de contribuție și a vârstei de pensionare. Aceste măsuri ar dezavantaja populația, iar situația nu este unică la nivel european. Franța se luptă cu protestele cetățenilor, după ce reprezentanții au anunțat creșterea vârstei de pensionare și a numărului de ani de contribuție.
Codirlașu a prezentat un calcul destul de nemulțumitor pentru salariații care aduc contribuții la bugetul asigurărilor sociale. Angajații care lucrează timp de 35 ani ajung să primească la pensie aproximativ 45% din salariu. Pentru a recupera toată valoarea acordată pe timpul prestării activității profesionale, speranța de viață a unui om ar trebui să fie de cel puțin 88 ani, în condițiile în care durata medie înregistrată în România este depășită cu 14 ani. În cazul decesului, banii cotizați de angajat pe parcursul carierei lui rămân la stat, pentru că moștenitorii nu au niciun drept.
Te-ar putea interesa și: Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023