Banca Națională a României (BNR) a redus de două ori ratele dobânzii în acest an, dar perspectivele viitoarelor decizii sunt neclare. Guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat că dobânzile ar putea rămâne constante o perioadă, în contextul creșterii consumului, a creditelor de consum, a salariilor și a deficitului bugetar, toate exercitând presiuni inflaționiste, potrivit economedia.ro.
Ei bine, piața monetar-bancară a anticipat aceste reduceri din luna noiembrie a nului trecut, scăzând ratele ROBOR. Mai mult, la începutul acestui an, în luna februarie, Mugur Isărescu a semnalat că BNR dorește să scadă dobânzile, având în vedere și desfășurarea unui calendar pentru când se vor aplica reducerile în Consiliul BNR.
Chiar și așa, în această lună, mugur Isărescu a adăugat că BNR nu poate menține dobânda cheie la 7%, înainte să între în trimestrul 3.
Te-ar putea interesa și: Dobânzile mari la credite, dar şi cererea care depăşeşte oferta au dus la o scumpire cu 25% a caselor şi apartamentelor
foto: excedentul de lichiditate din piața monetar-bancară în România
BNR mai menționează și că reducerile dobânzii ar putea fi amânate în lipsa unei opriri a expansiunii fiscale. Iar dacă inflația scade, BNR ar putea reduce dobânda. Analiștii spun că nivelul la care dobânzile s-ar putea stabiliza depinde de rata naturală a dobânzilor, considerată a fi pozitivă real în jur de 1,5% cu o rată a inflației în mijlocul intervalului țintă al BNR.
Banca Națională Română mai are programate ședințe în octombrie și noiembrie, iar deciziile vor depinde de datele privind inflația.
Estimările arată că până la finalul anului, rata inflației ar putea ajunge la 4%. Analiștii au părerile împărțite, unii anticipând continuarea reducerilor, sprijinite și de posibile scăderi ale dobânzilor de către Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală din SUA.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a scos în evidență, în ultima sa conferință, presiunile inflaționiste în creștere de pe componenta salarii și din excedentul de cerere din economie.
“Nu stimulăm prea mult economia, o stimulează suficient politica fiscală. Suntem foarte atenți și facem un reglaj fin, suntem foarte atenți cu cât reducem rata de politică monetară și fermitatea politicii monetare. (…)
Să ai recesiune într-o țară care nu reușeste să-și rezolve problema fiscală, și nu are cum într-un an electoral, nu cred că este combinația cea mai bună.
Suntem responsabili, ca să fiu foarte clar, când definim restrictivitatea politicii monetare și acționăm cu aceste reglaje fine”, a afirmat, pe 7 august, Mugur Isărescu.
Te-ar putea interesa și: Credite fără dobânzi mari! Președintele Klaus Iohannis a promulgat oficial legea