Executivul UE nu a prezentat prea multe detalii legate de acord, aratand ca acesta trebuie sa fie aprobat in unanimitate de ministrii de Finante din toate statele membre, relateaza Mediafax.
Comisia a precizat ca la evaluarea disciplinei bugetare a unei tari va tine seama daca aceasta a reformat sistemul de pensii.
„Evaluarea va fi facuta de la caz la caz. Se va tine seama daca deficitul bugetar este determinat de reforma sistemului de pensii”, a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al CE.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si premierul polonez, Donald Tusk, au incheiat acordul prin telefon, vineri seara. Barroso va trimite o scrisoare lui Tusk, care va include detalii, luni sau marti dimineata.
Oficiali polonezi au declarat ca acordul va permite Poloniei sa aiba un deficit de pana la 4,5%, cu 1,5% peste limita de 3% din PIB acceptata in UE, fara sa i se aplice masuri disciplinare.
Altafaj nu a confirmat aceasta cifra, dar a spus ca datoria publica a unei tari trebuie sa fie sub 60% din PIB.
In urma reformelor de la sfarsitul anilor 1990, Polonia transfera anual sume echivalente cu 2,5% din PIB catre fondurile private de pensii, pe care le investesc in instrumente financiare, in principal obligatiuni ale Trezoreriei poloneze.
Masurile disciplinare ale UE pentru incalcarea regulilor bugetare pot conduce in principiu la amenzi pentru membrii zonei euro si blocarea unor fonduri UE pentru restul tarilor comunitare.
Guvernele europene lucreaza la inasprirea acestor reglementari pentru a preveni derapaje precum cel din Grecia.
Liderii UE vor discuta probabil, pe scurt, problema pensiilor, la summitul de joi si vineri, iar discutiile vor continua la reuniunile ministrilor de Finante de la inceputul anului viitor.
Propunerea de a relaxa regulile fiscale ale UE in cazul statelor cu reforme ale sistemelor de pensii este promovata de un grup de noua tari, majoritatea din centrul si estul Europei. Pe langa Romania si Polonia, grupul include Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.
Cele noua state au propus acordarea unor concesii bugetare pe termen nedefinit, dar Altafaj a spus ca acestea vor fi temporare.
Autoritatile de la Varsovia au sustinut ca propunerea va incuraja alte tari sa aplice reforme in sectorul pensiilor, necesare ca urmare a procesului de imbatranire a populatiei, dar care au provocat proteste, in unele cazuri.
Ungaria a renuntat practic la reformele din sectorul pensiilor, prin confiscarea unor active de pensii private de 14 miliarde de dolari, in cadrul eforturilor de reducere a deficitului bugetar.
Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar, estimat la 6,8% pentru acest an, sub pragul de 3% pana in 2012, potrivit unui angajament asumat fata de UE. Anul urmator Guvernul vizeaza un deficit bugetar de 4,4%.