Gradul de îndatorare este unul dintre cele mai importante criterii pe care banca îi ia în considerare pentru a acorda credite şi reprezintă, practic, valoarea maximă a ratei bancare, raportată la venitul disponibil.
Pentru a-ți calcula gradul de îndatorare, poți face următorul calcul: suma tuturor ratelor (credite, leasing, procente din limita la cardul de credit, etc.) împărțit la venitul net al familiei (din care se scade pensia alimentară, dacă este cazul), după plata contribuțiilor și a impozitelor.
Rezultatul se înmulțește cu 100. Numărul obținut se exprimă procentual și reprezintă cât la sută din veniturile lunare este blocat pentru datorii.
Acest criteriu foarte important, diferă de la o bancă la alta, pe baza propriilor analize de risc. Dacă îți dorești să accesezi un credit ipotecar, gradul de îndatorare este între 30% și 40% din veniturile tale totale.
În cazul în care beneficiarul care nu deține în proprietate o altă casă, gradul de îndatorare este de 45%. Dacă vorbim de creditele ipotecare în euro, este 20% și 40% din venituri, conform sursei citate.
Astfel, dacă ai în proprietate încă o locuință, gradul maxim de îndatorare la creditele ipotecare în euro poate fi de 20% din veniturile tale. Pentru cei care nu dețin un alt imobil, pe lângă cel care urmează să fie cumpărat, este de 25%, potrivit Fanatik.
De exemplu, Banca Transilvania este una dintre puținele bănci de la noi care oferă credite românilor cu salariu minim pe economie, ba chiar acceptă și rău platnici. Creditul de nevoi personale de la îți oferă acces la sume de bani până la maximum 100.000 lei, pe o perioadă limită de 5 ani.
Pentru a accesa un credit la BT va trebui, totuși, să ai contract de muncă pe perioadă nedeterminată și minimum 3 luni vechime la jobul prezent.
Pe lista băncilor care dau credite românilor cu venituri minime se mai află ING (credit cuprins între 2.000 și 90.000 lei, pe o perioadă de până la 1-5 ani), Raiffeisen (poți împrumuta între 500 și 20.000 de Euro (echivalentul în lei), pe o perioadă de maximum 5 ani) și BRD (posibilitatea de a accesa o sumă de până la 130.000 lei pe maximum 5 ani).