FMI a fixat criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei. Tintele de deficit bugetar pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial au fost modificate usor, de la nivelul de 12,13 miliarde lei la 14,5 miliarde lei si, respectiv, de la 17,63 miliarde lei la 18,6 miliarde lei, potrivit Mediafax.
Ministerul Finantelor va furniza lunar date pentru evaluarea situatiei bugetare, inclusiv finantarile nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, platile in avans din fondurile europene, solicitarile Guvernului de fonduri europene, obligatiile catre Fondul Proprietatea inca neachitate, modificarile soldului de titluri de stat, precum si a altor finantari.
Ministerul Finantelor si cel al Muncii, dar si alte institutii, vor furniza toate datele privind companiile publice aflate in monitorizare la inceputul acordului incheiat cu institutia internationala, precum si sanctiunile aplicate in cazul neindeplinirii tintelor stabilite.
Acordul stabileste o tinta indicativa pentru rata inflatiei, cu intervale de variatie de plus/minus un punct procentual, respectiv de 6,4% pentru iunie, 5,7% pentru septembrie, de 4,5% pentru 2009 si de 2,5% pentru 2010.
In cazul in care inflatia anuala depaseste intervalele mentionate, BNR va discuta cu expertii FMI pentru evaluare. Daca preturile de consum variaza cu peste doua puncte procentuale fata de nivelul central, atunci autoritatile vor avea consultari cu Fondul privind masurile care trebuie adoptate, fara de care acordul nu poate continua.
BNR s-a angajat sa determine necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate a fiecarei institutii va fi mentinuta peste 10%, nivel cu doua puncte procentuale peste limita minima legala in vigoare, de 8%.
Testele de stres vor fi aplicate tuturor bancilor care au o cota de piata pe active de peste 1%, precum si institutiilor de credit mai mici, selectate pe baza calitatii si vulnerabilitatii portofoliilor de credit, evolutia imprumuturilor neperformante in ultimul an si rata actuala a solvabilitatii.
Banca centrala va lua in calcul pentru testele de stres doua scenarii, respectiv cadrul macroeconomic avut in vedere in acordul cu FMI, dar si o varianta mult mai pesimista in ceea ce priveste cresterea economica si cursul de schimb, si cele mai recente date disponibile cu privire la situatiile financiare ale bancilor si companiilor.
Analiza rezultatelor testelor de stres si evaluarea nevoilor de capital vor fi realizate in consultare cu expertii FMI.
Rezervele internationale nete ale BNR pot sa scada in acest an cu maxim 9 miliarde de euro, fata de nivelul de 25,53 miliarde euro calculat pentru finele lui 2008, respectiv cu cel mult 7,6 miliarde euro pana la jumatatea anului si cu 8,72 miliarde euro pana in luna septembrie. Pentru 2010, limita maxima acceptata pentru scaderea rezervelor este de 500 milioane de euro.
Tintele pentru rezervele internationale nete vor fi ajustate in functie de evolutia platilor convenite prin program pentru finantarea deficitului bugetar de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
BNR va avea dreptul sa stabileasca, fara sa mai astepte decizia instantelor judecatoresti privind insolventa, cand o institutie de credit nu mai poate rambursa un depozit si plata acestuia intra in competenta Fondului de Garantare, dupa modificarea legislatiei.