Intitulat „Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008”, proiectul vizeaza protejarea valorii economiilor si bunurilor imobiliare detinute de contribuabili, mentinerea proprietatii, sustinerea cresterii economice si maximizarea profiturilor din investitii, conform NewsIn.
Proiectul de lege impune ca data limita pentru aplicarea planului – 31 decembrie 2009.
Planul da posibilitatea Trezoreriei de a cumpara, in prima faza, active neperformante in valoare de pana la 250 miliarde dolari (176,63 miliarde euro), suma ce ar putea fi ridicata la 350 miliarde dolari (aproximativ 250 miliarde euro) la cererea presedintelui. Congresul va avea drept de veto asupra oricaror achizitii peste aceasta suma, ce nu va putea depasi 700 miliarde dolari.
Totodata, conform planului, statul poate participa la capitalul si la profiturile societatilor ce beneficiaza de aceste ajutoare, ceea ce va permite obtinerea de profituri in cazul in care conditiile din piata se amelioreaza.
Secretarul Trezoreriei urmeaza sa colaboreze cu autoritatile si cu reprezentantii bancilor centrale din alte tari, pentru punerea in practica a unor masuri similare.
Plafonul garantiilor acordate deponentilor in caz de faliment va fi majorat, pe o perioada de un an, de la 100.000 dolari (70.000 euro) la 250.000 dolari (176.630 euro).
Totodata, conform planului, pentru plata taxelor vor fi acordare credite clasei de mijloc si intreprinderilor.
O alta prevedere interzice acordarea de fonduri directorilor executivi ce au fost demisi sau au demisionat dupa ce au lucrat in companii ce si-au vandut activele catre Trezorerie, din moment ce Trezoreria a devenit actionar. Mai mult, se cere rambursarea primelor acordate pentru tintele de castiguri ce nu au fost atinse.
Planul impune totodata limitarea indemnizatiilor ce incurajeaza asumarea de riscuri inutile. Se introduce totodata plafonul de 500.000 dolari (353.230 euro) la nivelul salarial al directorilor, ce poate fi scutit de taxe fiscale.
Punerea in practica a planului va fi dirijata de catre un consiliu de supraveghere din care vor face parte presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, secretarul Trezoreriei si presedintele autoritatii de reglementare bursiera, SEC.
Planul introduce totodata masuri de protectie pentru proprietarii amenintati cu confiscarea proprietatii, in contextul in care pentru 2009 au fost prevazute pana la 2 milioane de sechestre. Conform aceluiasi act, statul poate revizui conditiile imprumuturile ipotecare acordate creditorilor in dificultate, si poate acorda ajutoare acordate micilor banci locale afectate de criza creditelor ipotecare.
Vineri este asteptata votarea planului in Camera Reprezentantilor.