- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce daune ar produce un cutremur similar celui din ’77. Bucurestiul, cel mai afectat

08 Mar, 13:57 • adrian.mihaltianu
Un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea provoca pierderi semnificativ mai mari, tinand cont de faptul ca de atunci a crescut numarul cladirilor rezidentiale, iar costurile de constructie sunt mai ridicate. In acest caz, Bucurestiul ar fi cel mai afectat oras din tara. Vezi la cat s-ar ridica pagubele.
Ce daune ar produce un cutremur similar celui din '77. Bucurestiul, cel mai afectat

In Romania sunt asigurate peste 4 milioane de locuinte, atat obligatoriu cat si facultativ, dintr-un total de 8,4 milioane de locuinte la nivel national.

Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a precizat ca daca daunele din 1977 au fost de 2 miliarde de dolari (adica 1,52 miliarde de euro, la cursul din prezent), conform calculelor companiei, daunele unui cutremur similar ar insemna [b]3,5 miliarde de euro[/b], pentru politele in vigoare.

El a mai precizat ca daca toate cele pentru 4 milioane de locuinte ar fi asigurate la PAID, despagubirile pe care ar trebui sa le suporte Pool-ul ar fi de 1,65 miliarde de euro. Din total, mai mult de o treime ar trebui platite pentru locuintele din Bucuresti,  respectiv circa 600.000 milioane de euro.

In ceea ce priveste modelarea riscului de cutremur, pentru portofoliul de polite gestionat, PAID a realizat calcule proprii, dar a solicitat si unuia dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al Pool-ului sa realizeze, in paralel, o modelare a aceluiasi risc. Acest broker a folosit un model independent, al Risk Management System, recunoscut pe piata internationala.

Calculele PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977.

[b]Cate locuinte ar putea fi afectate[/b]

„Seismul din 4 martie 1977 a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul intregii tari. In acel moment, fondul locativ al Romaniei totaliza aproape 6,2 milioane de locuinte.  Astazi, avem aproape 8,4 milioane de locuinte si 504.000 de polite obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977, ar putea produce, 44.600 de daune totale”, a spus Marius Bulugea.

„La nivel national si apreciem ca [b]ar fi afectate aproape un milion de locuinte[/b], care sa necesite lucrari de reparatii sau consolidare”, a subliniat el.

Bulugea a precizat ca [b]pe portofoliul PAID s-ar putea inregistra 30.520 de daune[/b], din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune partiale. „Valoarea totala a acestor daune, calculate strict pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru la aproximativ [b]190 milioane de euro[/b]. Estimarea realizata de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al Pool-ului arata ca valoarea totala a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea fi de aproape 201 milioane de euro”.

Pool-ul a luat in considerare o impartire a judetelor in [b]3 mari categorii de zone de risc[/b], considerand ca zona C are expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.

In [b]zona C[/b] au fost incluse Capitala si urmatoarele judete: Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov.

Valoarea totala a daunelor ce s-ar produce in aceasta zona s-ar putea ridica la aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul intregii tari.

Pentru [b]Bucuresti[/b], modelul utilizat de PAID arata ca valoarea totala a daunelor s-ar putea ridica la aproximativ [b]64 milioane de euro[/b], ceea ce reprezinta 39% din daunele ce s-ar produce in zona C. Din aceasta suma, valoarea daunelor totale pe Bucuresti s-ar ridica la mai mult de 15 milioane euro, in timp ce valoarea daunelor partiale ar putea totaliza aproximativ 49 milioane de euro.

In [b]zona A[/b] sunt incluse judetele: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara, Maramures, Salaj.

[b]Zona B[/b] este reprezentata de: Arges, Bistrita, Botosani, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea si Valcea.

[b]Dauna medie partiala[/b], estimata pentru cele 3 zone de risc, potrivit modelului utilizat de PAID, arata astfel:

Zona A: pentru cladiri de tip A = 3.000 de euro; tip B = 1.500 de euro
Zona B: pentru cladiri de tip A = 5.000 de euro; tip B = 3.000 de euro
Zona C: pentru cladiri de tip A = 7.000 de euro; tip B = 4.500 de euro.

In data de 15 februarie 2012, PAID gestiona putin peste 504.000 de polite de tip PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), care acopera riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren.

Primele de asigurare pentru PAD (Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale) sunt de 20 de euro in cazul locuintelor tip A, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro in cazul locuintelor tip B, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Diverse studii realizate in urma cu mai multi ani arata ca [b]expunerea rezidentiala totala[/b] in Romania, dupa clasa de materiale si inaltimea cladirilor, este estimata la peste [b]105 miliarde de euro[/b]. Doar in Bucuresti, valoarea expunerii rezidentiale depaseste 12 miliarde de euro.

PAID nu lucreaza cu harti de risc, intrucat conditiile de asigurare sunt stabilite prin lege. Actul care guverneaza activitatea de emitere, subscriere si plata a daunelor in cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri de dezastre naturale – inundatie, alunecare de teren sau cutremur – spune foarte clar ca toate locuintele din Romania trebuie asigurate impotriva acestor fenomene, indiferent de zona in care se afla.

La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-de-viata-si-cele-pentru-locuinte-motoarele-de-sustinere-ale-pietei-in-2011-74254/]conform datelor CSA[/url].

Volumul de prime brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010.

Asigurarile facultative pentru locuinte au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, fiind resimtit pe intreg teritoriul tarii, precum si in tarile vecine.

Un
cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri, la
ora 17,34, in Campia Romana, acest fiind resimtit si la Bucuresti.

[b]Citeste
si: [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vin-inundatiile-ce-pagube-ar-suferi-locuintele-asigurate-obligatoriu-74114/]Vin
inundatiile? Ce pagube ar suferi locuintele asigurate obligatoriu[/url][/b]

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor