- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce este si cum va functiona constatarea amiabila de accident auto

29 May, 02:19 • adrian.mihaltianu
Constatarea amiabila de accidente in cazul asigurarilor RCA inca mai ridica semne de intrebare in cazul jucatorilor din piata, aceasta urmand sa fie pusa in aplicare peste o luna, dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a respins solicitarea asiguratorilor de amanare a procedurii.
Ce este si cum va functiona constatarea amiabila de accident auto

Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, procedura de Constatare amiabila de accident va putea fi aplicata cu incepere de la 1 iulie 2009.

Ovidiu Ciobanu, presedintele Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), considera ca mai sunt aspecte procedurale de clarificat la constatul amiabil.

„Societatile de asigurari ar trebui sa-si pregateasca personalul din timp, formularistica si procedurile astfel incat la 1 iulie sa fie in masura sa regularizeze daune pe baza de constatare amiabila de accident”, a spus Ciobanu.

Procedura este apreciata ca fiind destul de complicata.

„In legatura cu pregatirea pietei, consider ca niciodata nu o sa existe un nivel de pregatire foarte bun, fara dificultati”, a declarat Albin Biro, membru al Consiliului CSA.

Acesta a solicitat companiilor de asigurari sa emita cat mai repede formularul de constatare amiabila.

„Se poate ca la 1 iulie sa intre in vigoare aceasta lege, iar soferii sa nu detina formularele. Daca niciunul dintre soferii implicati intr-un accidenti nu are un formular de constatare amiabila, acestia sunt nevoiti sa se duca la politie”, a precizat Biro.
[img=221]Formularul de Constatare Amiabila[/img]
Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker, considera ca vor aparea neintelegeri, pagubitii se vor duce in continuare la politie, iar politia ii va trimite la asiguratori.

„Cred ca nu este destul de mediatizata introducerea acestul constat amiabil, in sensul in care oamenii trebuie sa stie ce presupune si de unde isi iau formularele”, a aratat Vasile.

Albin Biro a mentionat ca suntem printre ultimele tari din Uniunea Europeana care introduc constatul amiabil. Alte tari din estul Europei au pus in aplicare acest sistem de 12-15 ani.

In ce consta procedura de constatare amiabila de accident?

Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. Acesta contine doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica, si instructiuni de utilizare, conform CSA.

Dupa completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducator de vehicul are obligatia de a transmite copia formularului Constatarii amiabile de accident catre asiguratorul de raspundere civila auto (RCA) al vehiculului pe care l-a condus. Daca una din persoanele implicate in accident se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA, proprietarul vehiculului respectiv se adreseaza asiguratorului RCA al celuilalt vehicul implicat in accident.
[quote=CSA]Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci o alternativa la procedura actuala[/quote]
In vederea solutionarii dosarelor de dauna avizate in baza unei constatari amiabile de accident, pentru stabilirea raspunderii, asiguratorii au incheiat un protocol de colaborare privind constatarea amiabila de accident, care contine si procedura privind stabilirea raspunderii si regimul probator in functie de cumululul de elemente si fapte descrise in formularul „Constatare amiabila de accident”.

Procedura reprezinta o cazuistica inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu. Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment.

Ce efecte are introducerea procedurii

Majoritatea companiilor de asigurari considera ca introducerea acestei proceduri poate duce la cresterea fraudelor si la majorarea primelor de asigurare, dar si la cresterea costurilor societatilor.

„In mod evident, introducerea acestei reglementeri inainte de implementarea sistemul bonus-malus va duce la o crestere a tentativelor de frauda, in conditiile in care nu exista masuri legislative de combatere a fraudelor”, a declarat Ileana Ladaru, director adjunct daune in cadrul EuroIns Romania.

„De asemenea, cresc cheltuielile de implementare ale constatului amiabil, ceea ce va duce la o majorare a primelor de asigurare”, a adaugat Ladaru.

De aceeasi parere este si Radu Ionescu, seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari.

Acesta a subliniat ca formularul de constatare amiabila de accident poate fi utilizat in relatia cu societatile din domeniul asigurarilor fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, dar numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident.

„In mod cert, introducerea acestui mod de rezolvare al daunelor usoare va conduce la marirea numarului de avizari de dauna si de cazuri de incercare de obtinere a unor beneficii in mod fraudulos, conditii in care companiile de asigurari vor fi nevoite sa ia masuri de siguranta in sensul maririi numarului de angajati ce solutioneaza daunele si a intaririi diviziilor de control si antifrauda”, a spus Adina Edelmaier, chief financial officer al BCR Asigurari.

Ea este de parere ca aceasta noua abordare nu treuie sa duca la mariri de tarife.
[quote=Adina Edelmaier, BCR Asigurari] Cu aceasta ocazie, vinovatul de accident va fi bucuros ca nu mai incaseaza amenda de rigoare ce ii era aplicata la politie[/quote]
Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom, precizeaza ca prin aceasta reglementare se urmareste simplificarea procedurilor in cazul accidentelor usoare si nu o crestere a tarifelor RCA.

„O functionare optima a acestui sistem va fi doar atunci cand gradul de cuprindere in asigurarea RCA va fi de cel putin 90%”, este de parere Stroe. El a adaugat ca unul dintre aspectele care ar putea pune mari probleme societatilor de profil ar putea fi inmultirea fraudelor.

Conform reprezentantilor companiilor de asigurari, printre principalele avantaje ale clientilor se numara scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor, eliminarea prezentei la politie, iar vinovatul nu va mai incasa amenda si nu i se vor mai lua puncte de penalizare.

Aceasta modalitate de solutionare amiabila a accidentelor usoare vine in continuarea unei alte reglementari a CSA, potrivit careia, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, asiguratul Casco are posibilitatea sa obtina „documentul de introducere in reparatie” a vehiculului propriu avariat, adresandu-se direct asiguratorului, sau acolo unde detine o polita Casco valabila, fara a mai fi necesara deplasarea la politia rutiera, a mentionat Radu Ionescu de la Generali.

Procedura se aplica doar in situatiile in care avariile vehiculului asigurat Casco s-au produs intr-un accident de circulatie din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul sau in alte imprejurari decat un accident de circulatie (de exemplu, a cazut un obiect pe masina).
[quote=CSA]Formularul de constatare amiabila de accident este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule[/quote]
Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata in cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul Romaniei in care au fost implicate doua vehicule si din care au rezultat numai pagube materiale.

Constatarea amiabila de accident permite partilor implicate sa completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori.

Completarea acestui formular nu reprezinta o recunoastere a responsabilitatii in producerea evenimentului, ci un cumul de elemente si fapte care vor ajuta in solutionarea dosarelor de dauna. Partea de responsabilitate ce revine fiecarui conducator auto va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto.

Urmărește Daily Business pe Google News