Specialistii locali estimeaza castiguri de 30% pentru operele de arta si de circa 50% pentru investitiile pe bursa de capital si bursa de marfuri.
Valutele clasice ar putea la randul lor conduce spre randamente interesante, de circa 20%.
Aur: de la 40% castig in 2010 la 15% in 2011. Investitiile in cereale pot aduce un plus de 50%
Aurul este metalul rege care a adus un castig de 40% investitorilor in 2010, potrivit datelor bancii centrale. Pentru 2011 aurul ar putea atinge insa maximul de valoare, dupa care sa urmeze o scadere.
Investitorul Adrian Caramiha considera ca aurul ar putea aduce in acest an un randament de circa 14%. Acesta anticipeaza ca metalul pretios ar putea atinge un maxim de 1.600 de dolari/uncie in 2011, fata de circa 1.400 de dolari cat este in prezent. Analistii Societe Generale indica de asemenea o crestere a pretului metalului pretios de circa 11% in 2011. Specialistii Erste Bank estimeaza ca pretul aurului va avea un ritm anual de crestere de 15-17%, ceea ce ar putea conduce la o cotatie de peste 2.000 de dolari pe uncie in 2012.
Pentru o valorificare la maximum a plasamentelor in aur, clientii ar trebui sa investeasca pe bursele de marfuri, la care au acces prin casele locale de bokeraj.
Aurul cumparat in forma fizica nu aduce randamentele scontate din cauza pretului mare la vanzare si al discounturilor care se aplica la cumparare.
Investitorii ar putea mai mult de profitat de pe urma investitiilor facute pe bursele de marfuri in cereale. Graul, care a devenit o marfa-vedeta in 2010, ar putea aduce randamente foarte bune si in 2011. Caramiha este de parare ca, in lipsa unui an agricol foarte bun, am putea vedea o majorare de pret de 30 – 50% pentru grau in acest an.
Dolarul ar putea oferi randamente de pana la 20%, pe fondul deprecierii euro
Cei mai multi romani care economisesc in vederea unei investitii au nevoie de sume in euro, in conditiile in care majoritatea investitiilor se realizeaza in euro. Multi analisti estimeaza ca euro se va deprecia puternic in 2011, ceea ce inseamna ca investitorii ar putea realiza castiguri interesante din valutele care se vor deprecia fata de moneda europeana, urmand ca la final de an sa investeasca din nou in euro.
Astfel, plasamentele in lei ar putea aduce acestor romani la final de an un castig de circa 2 – 3%, in conditiile in care majoritatea analistilor locali intrevad o apreciere a monedei locale fata de cea europeana cu acest procent. Atat analistii ING Bank Romania, Raiffeisen Bank cat si Unicredit Tiriac anticipeaza un curs de 4,2 lei/euro la sfarsitul anului.
BCR intrevede la randul sau o apreciere a leului fata de euro in 2011 si vede pentru 2011 un curs mediu de 4,1 lei/euro, fata de un nivel de 4,2 lei/euro in 2010.
Dolarul, o alta moneda la indemana romanilor pentru investitii, ar putea aduce la randul sau un randament bun pentru acest an. Analistii estimeaza ca moneda americana se va aprecia in raport cu euro cu procente care ar putea atinge 10 – 20%.
Astfel, Raiffeisen Bank estimeaza pentru finalul anului o cotatie de 1,2 dolari/euro, ceea ce inseamna o depreciere cu circa 11% a euro fata de moneda americana in raport cu cotatia actuala, care este de 1,33 dolari/euro. De asemenea, in raportul anual Saxo Bank estima ca euro se va deprecia pana la 1,1 dolari/euro pana la sfarsitul lui 2011, ceea ce inseamna o depreciere de nu mai putin de 20% pentru moneda europeana.
Exista insa si opinii diferite cu privire la evolutia dolarului. Astfel, unii analisti considera ca este posibila o intarire a monedei europene in raport cu cea americana. Spre exemplu, UniCredit intrevede un curs de 1,41 dolari/euro la sfarsit de an, ceea ce inseamna o apreciere cu circa 6% a euro fata de moneda americana.
Cresteri de pana la 70% pe bursa pentru BET Fi si de pana la 40% pentru BET
Daca anul trecut au stagnat, in 2011 indicii bursieri ar trebui sa cunoasca o revenire puternica, in opinia reprezentantilor pietei de capital. Reprezentantii casei de brokeraj Intercapital Invest estimeaza pentru indicele BET o crestere cu circa 30 – 40% in 2011 fata de anul trecut, cand aproape a stagnat fata de 2009, potrivit declaratiilor recente ale acestora pentru DailyBusiness.ro.
La randul lor, reprezentanti Broker Cluj, BT Securities, Tradevile si Prime Transaction sunt de parere ca anl acetsa am putea vedea cresteri ale indicelui BET cuprinse intre 20 si 30%, si cresteri ale BET Fi cuprinse intre 20 si 40%.
Cea mai optimista viziune cu privire la evolutia pietei o au reprezentantii Vienna Investment care cred ca BET – Fi, cel mai volatil indice al pietei de capital, ar putea creste in 2011 cu 70%.
Randamentele din operele de arta de valoare pot ajunge la 30%
Indexul Artmark, instrumentul care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani, a calculat in ultimii ani un randament mediu anual de 27% pentru aceste investitii. Valoarea vanzarilor de opere de arta s-a dublat in 2010 fata de 2009.
Luminita Ghildus, sefa casei de licitatii GoldArt, spune ca se asteapta ca investitiile in tablourile de valoare sa poata aduce si in acest an un randament de circa 10-30%.
„Cele mai bune plasamente se fac in operele artistilor moderni, cum ar fi Pallady, Petrascu, cei care au creat in perioda 1900 – 1940. Tablourile pot fi cumparate atat pentru colectionare, cat si ca investitie, ceea ce inseamna ca o achizitie buna facuta la inceputul anului poate fi fructificata in circa 12 luni cu un randament destul de ridicat”, crede Ghildus.
Ea considera ca nu este nevoie de sume mari pentru investitii, iar pe piata exista opere de arta cu potential cu o valoarea modica, de 1.000 sau 2.000 de euro. Aceasta sfatuieste potentialii investitori sa fie bine informati pentru a investi in opere cu un randament bun.