„Orice criza influenteaza negativ mediul de afaceri si economia, in general. Insa, la noi influenta nu este foarte mare, deoarece guvernul nu s-a ocupat de acest mediu de afaceri, nu a venit cu masuri care trebuie luate in situatii de criza. Pur si simplu am fost lasati sa ne descurcam fiecare cum putem. Asadar, chiar daca este o criza politica, nu este o perturbare a mediului de afaceri”, este de parere Ionut Negoita (foto stanga), care, alaturi de fratele sau Robert, controleaza afaceri de 350 – 380 milioane euro, potrivit topului realizat de revista Capital.
La randul sau, Cornel Tabacaru (foto dreapta), cunoscut in Romania drept „domnul TEC”, dupa numele dozatoarelor de suc care l-au ajutat sa se imbogateasca, „furnizandu-i” primul milion de euro, este de parere ca actuala criza nu afecteaza acele afaceri care nu au treaba cu politicul, dar asta nu inseamna ca fenomenul nu este „naspa” din punct de vedere al imaginii, dupa cum s-a exprimat miliardarul.
Tabacaru, cu o avere de 50 mil. euro, este cunoscut pe piata locala pentru modul in care stie sa exploateze oportunitatile pietelor, investind la preturi mici si scotand profituri consistente, o mare parte din afacerile sale fiind concentrate in domeniul imobiliar.
„Adevaratii negustori nu sunt bulversati de criza politica, ci simt totul ca pe o adiere”, crede Tabacaru, explicand ca problemele politice nu-ti afecteaza afacerea decat „daca esti lipit de bugetul de stat”.
„Fostul presedinte rus Putin le-a spus negustorilor lui cam asa – platiti-va taxele si incercati sa stati departe de politica. Mie nu imi plac negustorii care se baga in politica si nici politicienii care fac business”, a mai spus miliardarul.
Ce guvern ar trebui sa se formeze dupa criza, unul de politicieni sau tehnocrati? In opinia lui Tabacaru, cel mai potrivit guvern acum pentru Romania ar fi unul politic, asa incat masurile ce trebuie luate sa aiba un sprijin, si nu un guvern de tehnocrati. „Cei care sunt mari specialisti si nu s-au facut negustori s-au dus spre sfera politicului. Eu nu cred ca exista asa ceva”, a spus Tabacaru, lasand sa se inteleaga ca doar cei care nu se pricep la afaceri dau acum sfaturi despre mersul economiei.
Daca ar fi sa nominalizeze doi ministri care in timp au facut treaba buna in domeniile de care s-au ocupat, si pe care i-ar propune pentru orice guvern, acestia ar fi Adrian Nastase, la Externe, si Mihai Tanasescu, la Finante, a declarat Tabacaru. Ionut Negoita a declarat ca nu este in masura sa se pronunte despre componenta unui viitor guvern.
In opinia lui Negoita, viitorul guvern ar trebui sa fie unul mai putin subordonat „intereselor de partid si celor ale presedintelui, focalizat pe performante, care sa fie urmarite de fiecare minister pe domeniul sau”.
Ce solutii ar putea lua noul guvern pentru a scoate Romania din criza si redresa deficitul bugetar? In privinta cresterii taxelor, ambii oameni de afaceri au o pozitie comuna: atata vreme cat economia merge rau, nu are rost sa o supraimpozitezi. „Mi se pare o masura contraindicata in perioada de criza, ca si marirea impozitelor pe salarii, atunci cand somajul era in crestere. Atunci cand vrei sa stimulezi cresterea locurilor de munca, faci reduceri de taxe. Am aceeasi opinie despre cresterea impozitelor”, a declarat Ionut Negoita.
Ideea schimbarii taxei unice cu un alt tip de impozit pe venit, eventual unul progresiv, ii pare de asemenea nefericita miliardarului. „Ma indoiesc ca introducerea unui impozit progresiv fata de o cota unica ar fi o masura mai buna”, a declarat acesta.
„Intai ar trebui sa terminam cu evaziunea si apoi sa vorbim de taxe mai mari. Avem evaziune pe toate planurile, de la vanzatorii de fier vechi, pana la cantaretii pe la nunti”, a declarat Tabacaru.
In ceea ce priveste efectele crizei financiare asupra afacerilor pe care le coordoneaza, Cornel Tabacaru a declarat ca dificultatile din prezent au creat oprtunitati nebanuite pentru business-ul propriu: „Tot ce fac eu acum este centrat pe criza. Vreau sa mai dureze”.