Care ar putea fi cele mai rentabile plasamente pe piata bancara? Potrivit unui dealer din piata, pentru cei care doresc sa plaseze pe piata bancara 50.000 de euro pe un orizont de timp sase luni sau un an, cele mai rentabile sunt investitiile in lei. In prezent, dobanzile la depozitele in lei sunt de circa 9%, ia cele la euro de circa 3%.
De randamente similare va beneficia investitorul si pentru un plasament pe piata valutara in lei, a declarat dealerul, mentionand ca dobanzile interbancare sunt in prezent de circa 9,2% la lei, si doar 1,2% la euro.
Asfel, suma ar trebui transformata in lei si investita intr-un depozit, urmand sa se primeasca o dobanda de 9% la un an sau de circa 4,5% la finele celor sase luni.
Investitorul trebuie sa ia in calcul si riscul valutar, mai ales in conditiile in care ar dori ca, dupa desfiintarea plasamentului, sa utilizeze banii pentru o achizitie in euro. Ideal ar fi ca, odata ce a transformat din nou suma de bani in euro, sa obtina cei 50.000 de euro si un randament destul de mare, superior unui depozit in euro, asa incat plasarea banilor in economii in lei sa fi avut sens.
Pentru a ajunge in aceasta situatie, este nevoie ca leul sa nu se fi depreciat in raport cu euro, pe parcursul celor 6 sau 12 luni, atat de tare, incat devalorizarea sa stearga cea mai mare parte a castigului din dobanda.
Potrivit unui articol publicat recent de DailyBusiness.ro, investitiile in lei sunt mai profitable pentru un orizont de 6 sau 12 luni, luand in calcul randamentele actuale, daca leul nu se depreciaza peste 4,55 lei/euro. Daca leul se apreciaza insa fata de euro in intervalul mai sus mentionat, castigul investitorului va fi mai mare de 9% sau 4,5%.
Randamentul oferit de un plasament de 50.000 de euro pe piata valutara este de circa 4.600 de euro, pentru o investitie pe 12 luni, si de 2.300 de euro, pentru un plasament pe 6 luni. Castigurile sunt valabile pentru situatia in care cursul s-ar mentine la acelasi nivel ca atunci cand a fost facut plasamentul. Cel mai bine ar fi ca investitorul sa ia in calcul si riscul valutar si, in raport cu felul in care specialistii preconizeaza aceasta evolutie, sa ia o decizie in privinta plasamentului pe care il va face.
Alti dealeri recomanda insa ca, atat pentru acoperirea riscului valutar, cat si pentru a exploata cat mai bine evolutiile valutare, cei 50.000 de euro sa fie plasati intr-un cos de valute.
Astfel, daca ar fi sa recomande un plasament in functie de modul in care ar putea evolua valutele in primele sase luni din 2010, potrivit estimarilor actuale, Andrei Puscaragiu, expert in vanzari la firma de brokeraj Deltastock AD Sucursala Bucuresti, ar proceda astfel: „Pentru un orizont de investitie de 6 luni putem forma cosul valutar in felul urmator: euro (50%), dolar (20%), lei (30%)”. Potrivit consultantului, recomandarile se potrivesc profilului unui investitor care isi asuma un risc moderat.
Daca investitorul are in vedere un plasament pe o perioada de 12 luni, cosul valutar poate arata astfel: euro (30%), dolar (30%), lei (40%), a recomandat expertul in vanzari al Deltastock.
Pentru ca fluctuatiile de pe piata valutara sunt destul de mari, iar orizontul de timp (6-12 luni) fixat de investitor este extins, este greu de anticipat un randament potential al acestui tip de investitii. Andrei Puscaragiu este de parere insa ca investitorul ar putea beneficia la desfiintarea plasamentului de un randament superior celui intr-un simplu depozit, castigul fiind obtinut din evolutiile pe piata valutara.
Titluri de stat
Alta investitie financiara pe care romanii o au la dispozitie este in titluri de stat. Finantele au plasat in ultimul timp titluri la randamente de circa 10% pe an, deci similare cu cele ale depozitelor in lei. In schimb, atrage atentia dealerul citat, comisionul de custodie ce trebui achitat de client pentru titluri este destul de mare, asa incat randamentul pe care il va obtine un investitor din acest plasament va fi cel mai probabil mai mic decat intr-un depozit.
In plus, daca orizontul investitiei este de 6 luni sau un an, iar titlurile au maturitate la cativa ani, atunci singura solutie a investitorului pentru a iesi din plasament este aceea de a tranzactiona titlul pe piata de capital, printr-un intermediar, care poate fi o banca. In acest caz, investitorul va achita un comision de tranzactionare care, de asemenea, va diminua din castig, a declarat dealerul chestionat de DailyBusiness.ro.
Totodata, vanzand titlurile pe piata de capital, investitorul nu va obtine intreg randamentul garantat de finante, ci cel pe care este dispus sa i-l acorde cumparatorul.
Asadar, cei care doresc cu orice pret sa faca o investitie in titluri de stat pot alege obligatiuni a caror maturitate corespunde cu cea a orizontului de timp alocat de investitor pentru plasament, asigurandu-se astfel ca randamentul nu le va scadea din cauza comisioanelor de tranzactionare. Randamentele ce se pot obtine sunt astfel apropiate celor de pe piata monetara, usor sub 4.600 de euro pentru un plasament pe o perioada de 12 luni si sub 2.300 de euro pentru o perioada de 6 luni.
Actiuni
Actiunile trazactionate pe bursa de valori sunt o alta alternativa pe care romanii o au la dispozitie pentru investitie. „Daca ne referim la actiuni, trebuie avut in vedere urmatorul aspect: pietele de actiuni vin dupa o crestere puternica, de la inceputul lunii martie, depasind asteptarile multora dintre participantii la piata”, a declarat Andrei Puscaragiu.
In functie de gradul de risc ales si de evolutia pietelor, randamentele actiunilor le pot depasi pe cele ale unui depozit sau titlu de stat.
Pentru a creste randamentul investitiei, in conditii de siguranta, investitorul poate alege un plasament intr-un pachet format din actiuni care prezinta potential mare de crestere si actiuni mai conservatoare, recomanda specialistul.
„Pentru o investitie pe termen mediu-lung se poate lua in calcul un mixt de actiuni apartinand diverselor sectoare, ponderea acordata fiecarui sector in parte variind de la investitor la investitor, in functie de aversiunea la risc. Astfel putem avea in vedere actiuni din sectoare mai defensive (farmaceutic, utilitati), precum si actiuni din sectoare cu un risc asociat mai ridicat, dar cu un potential de return mai mare (de exemplu sectorul financiar)”, a completat acesta.
Fonduri mutuale
Daca investitorul este dispus sa isi asume un risc mai mare, atunci poate alege plasamente mai sofisticate, de genul celor in fonduri mutuale. Fondurile mutuale fac plasamente in depozite, titluri de stat sau obligatiuni, sau intr-o combinatie din aceste instrumente.
La finele lui august, fondurile mutuale inregistrasera randamente cuprinse intre 2,5% si peste 60%, pentru multe dintre ele 2009 fiind cel mai bun an de la lansare.
„Investirea in unitatile fondurilor mutuale este recomandata celor care nu au cunostinte specifice despre pietele financiare. Alegerea tipului de fond trebuie facuta in functie de apetitul la risc al fiecarui individ in parte: pentru cei cu un apetit scazut la risc, se recomanda fondurile monetare sau de obligatiuni, iar pentru cei care doresc sa isi asume riscuri mai mari din dorinta unor castiguri potentiale mai mari se recomanda fondurile diversificate si fondurile de actiuni”, recomanda Puscaragiu.
In functie de gradul de risc ales si de evolutia pietelor, randamentele fondurilor mutuale pot fi, de asemenea peste cele ale unui depozit bancar.