„Sunt necesare masuri suplimentare pentru ca obiectivele referitoare la reducerea deficitului bugetar si stimularea cresterii sa poata fi atinse”, se arata in raportul redactat in urma unei inspectii la Roma a autoritatilor de la Bruxelles.
Raportul urmeaza sa fie discutat in cadrul reuniunii Eurogroup, la care va fi prezent si premierul italian Mario Monti, in calitate de ministru de Finante, potrivit Mediafax.
„Italia trebuie sa actioneze rapid, avand in vedere dificultatile considerabile care o asteapta. Pentru a inversa tendintele din piata, reformele esentiale trebuie sa avanseze”, subliniaza documentul.
Italia a fost nevoita sa plateasca o [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/italia-se-imprumuta-tot-mai-scump-7-5-mld-euro-la-o-dobanda-record-de-aproape-8-71264/]dobanda record de aproape 8%[/url] la licitatia de marti de titluri de stat, guvernul atragand de pe piata 7,5 miliarde euro, aproape de marginea superioara a intervalului tintit.
Executivul UE a aratat pe de alta parte ca angajamentele asumate de autoritatile italiene reprezinta „o baza solida de plecare pentru noi reforme, mai ambitioase, necesare stimularii cresterii”.
[b]Italia are datorii uriase, de 1.900 de miliarde de euro[/b], reprezentand 120% din PIB, in timp ce avansul economic a fost lent in ultimii ani.
Premierul Monti a confirmat obiectivul ca Italia sa ajunga la echilibru bugetar in 2013 si a promis adoptarea cat mai curand posibil a unor masuri de relansare a cresterii.
Masurile, care trebuie aprobate de Parlament, includ reforme in domeniul pensiilor si al pietei muncii, pentru reducerea datoriilor si relansarea cresterii, dar cu respectarea echitatii sociale.