- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce le asteapta pe banci toamna aceasta: afaceri si profit in scadere, prudenta sporita

26 Aug, 00:01 • gecad.net
Scaderi de afaceri si profitabilitate, prudenta sporita si poate cresterea numarului de credite nerambursate sunt principalele trenduri ale finalului de an 2008 in piata bancara. In plus, cum cauzele care au generat aceste evenimente persista, modelul este probabil sa se perpetueze si in 2009.
Ce le asteapta pe banci toamna aceasta: afaceri si profit in scadere, prudenta sporita

Mediul financiar international si transformarile interne au adus bancile in 2008 in fata unor provocari noi, care este de asteptat sa aiba urmari importante atat asupra mediului bancar per ansamblu, cat si asupra afacerilor fiecarei banci in parte.

Un trend vizibil pe piata bancara, demarat in 2008, este cel al reorientarii bancilor spre atragerea de lichiditati de pe piata locala, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare din exterior, dupa aparitia tulburarilor de pe pietele financiare.

Dincolo de limitarea fondurilor de finantare de pe piata externa, pe plan local, inasprirea politicii monetare de catre banca centrala a fost resortul care a condus bancile in aceasta situatie, sustine Eugen Radulescu, consilier in cadrul bancii centrale.

Acesta a explicat ca aprinderea preturilor a determinat banca centrala sa inaspreasca in acest an politica monetara, crescand in mod repetat dobanda cheie, ce a impins bancile ca, la randul lor sa majoreze dobanzile la depozite.

Lupta pentru atragerea de lichiditati de pe piata locala a condus la aparitia in piata a unor dobanzi la depozite in lei ce ar fi parut incredibile anul trecut, de pana la 11-11,5% pe an, cu 2-3 puncte peste nivelul inflatiei (9,04 – inflatia anuala in iulie, n.r.).

„S-a ajuns astfel in situatia in care pe piata bancara exista inca doua-trei institutii care mai au resurse de lichiditate, iar la nivel de sistem exista o nevoie acuta”, sustine consilierul BNR.

Cat este de asteptat sa continue trendul? „In viitor, nivelul dobanzilor la depozitele in lei din piata va depinde de cel al inflatiei, deoarece in functie de valoarea indicelui se va construi politica monetara a bancii centrale”, spune Eugen Radulescu.

Laurian Lungu, directorul de cercetare din cadrul Grupului de Economie Aplicata, se asteapta ca inflatia sa mai creasca marginal doar pe termen scurt. „Oricum, acest trend al cresterii nivelului dobanzilor pare sa fie aproape de punctul maxim”, considera analistul GEA.

Evolutia viitoare a inflatiei ar putea deci oferi motive bancii centrale sa mai relaxeze politica monetara, ceea ce creeaza pentru banci perspectiva de a se imprumuta mai ieftin de pe piata locala, in viitor.

In schimb, evolutia de pe pietele financiare externe este de asteptat sa mentina costurile mari ale finantarii din exterior, ceea ce va impinge inca mult timp bancile sa recurga la finantari de pe piata interna.

Astfel, daca analistii opinau anul trecut ca efectele crizei de pe pietele financiare s-ar putea prelungi pana la jumatatea anului acesta, ultimele evolutii ii fac pe acestia sa se astepte la continuarea situatiei si anul viitor.

„Abia acum vedem efectele majore ale crizei incepute anul anterior. PIB-ul SUA creste destul de putin, in schimb inflatia isi face de cap”, a mentionat Eugen Radulescu.

Investitorii sunt inca foarte reticenti in ceea ce priveste plasamentele in active riscante, sau plaseaza doar la costuri foarte mari, ceea ce inseamna ca banii din exterior vor fi in continuare scumpi pentru banci. „In zona, Romania se afla intr-o situatie aparte, in conditiile in care indicatorii macroeconomici nu arata bine’, sustine Radulescu.

Laurian Lungu crede ca am putea asista la linistirea pietelor financare „probabil nu mai devreme de sfarsitul lui 2009, inceputul lui 2010. Pentru sistemul bancar local, linistirea pietelor ar putea insemna un nou influx de fonduri straine, desi nu la o scara atat de mare cum a fost in anii 2004-2006”.

BNR le impune bancilor mai multa prudenta

Dincolo de problemele de lichiditate, din 2008, bancile trebuie sa se supuna si unui nou regim de prudentialitate, mai drastic, impus de banca centrala prin regulamentul de limitare a riscului creditarii, publicat recent.

Acesta introduce noi masuri de prudenta, care impun bancilor sa calculeze gradul de indatorare al solicitantilor in functie de riscul valutar, al celui de crestere a costurilor creditului, precum si in functie de riscul de dobanda. Impunerile BNR limiteaza valoarea maxima a creditului pe care banca o poate acorda unui solicitant.

In plus, regulamentul prevede ca bancile nu pot acorda credite in baza unui venit mai mare cu mai mult de 20% fata de cel declarat la fisc in anul anterior, daca nu exista documente care sa demonstreze continuitatea in viitor a acestor venituri.

Profit in scadere si credite neperformante in crestere

Cum este de asteptat sa evolueze afacerile bancilor in 2008, luand in calcul noile conditii din piata?

Efectul schimbarilor generate pe piata locala bancara de evolutia internationala a pietelor financiare ar putea fi scaderea profitabilitatii institutiilor de credit. Unele banci au mentionat deja ca se asteapta la o reducere a cresterii profitului in acest an, raportat la anul anterior, pe fondul avansului mai alert al dobanzilor acordate la depozite in comparatie cu cele percepute la credite.

Per ansamblul sistemului, Laurian Lungu crede ca profitabilitatea bancilor ar putea fi mai scazuta anul acesta decat in anii anteriori, pe de o parte si ca urmare a noilor reglementari date de BNR in acest an.

Eugen Radulescu se asteapta la randul sau ca profitabilitatea bancilor sa inceapa sa scada la nivelul sistemului bancar, dar nu neaparat ca un efect al reglementarilor BNR. „Anii anteriori au adus scaderi de preturi la credite generate in special de concurenta din sistem. Dupa ce tulburarile de pe pietele financiare se vor calma, ma astept ca acest trend sa se reinitieze”.

Pe de alta parte, noutatile aduse de regulamentul bancii centrale este de asteptat sa aiba un impact asupra creditarii, in sensul reducerii vitezei de crestere a acesteia. Dupa publicarea prevederilor noului regulament, reprezentantii bancari au mentionat ca se asteapta ca acesta sa conduca la o diminuarea a valorii creditelor acordate cu circa 5%, raportat la perioada anterioara aparitiei prevederilor.

In plus, pe fondul scumpirii finantarilor acordate clientilor, bancile se pot confrunta si cu cresterea nerambursarilor in total portofoliu. „Probabil ca ponderea neperformantelor in total credite va creste. De fapt aceasta este o tendinta care se observa de cateva luni deja. Insa raportul credite neperformante/total credite al sistemului bancar de la noi este inca scazut”, sustine Laurian Lungu.

Pe piata este inca loc de crestere

Destabilizarea pietelor financiare a prins sistemul bancar local in plin proces de crestere, planurile de expansiune ale bancilor la jumatatea anului trecut sunand extrem de ambitios.

Aparitia crizei a determinat in unele cazuri revizuiri de strategii, iar unele banci au decis sa puna accentul pe prudenta. Astfel, OTP Bank a anuntat ca renunta pentru 2008 la planurile de extindere a retelei. De asemenea, oficialii BRD Soc Gen au mentionat in multe cazuri ca au redus in mod deliberat cresterea creditui de consum, considerat cel mai riscant imprumut.

Pe fondul carentei de lichiditate, a cresterii riscului asociat business-ului, unele banci isi continua la nivelul sistemului bancar cresterea agresiva, doua exemple in acest sens fiind Volksbank Romania si Piraeus Bank Romania, ambele institutii financiare cu un avans important pe partea de active de la un an la altul.

Piata locala are o „adancime redusa” raportat la media europeana, iar faptul ca bancile profita de cresterea mare care exista la nivelul pietei creditelor pentru a isi consolida cota de piata este absolut firesc, considera Laurian Lungu.

Exista riscuri asociate cresterii alerte intr-un mediu financiar dificil? Atata vreme cat piata permite aceasta evolutie, iar bancile nu renunta la prudentialitate pentru a isi majora afacerile, riscurile sunt minime, considera analistii.

In caz contrar, unul din posibilele riscuri s-ar putea materializa in avansul creditelor nerambursate, sustine Laurian Lungu.

„Acum, numarul creditelor nerambursate este destul de scazut, insa pe termen mediu si lung gradul de solvabilitate al clientilor poate fi afectat de o scadere a cresterii economice si de somaj”.

Alt risc asociat vitezei mari de crestere in special prin componenta creditarii poate fi criza de lichiditate, „desi, in cazul in care se manifesta, e foarte probabil sa fie numai pe termen foarte scurt, respectiv cateva zile”, a mai spus Lungu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...