Printre cele mai inedite bunuri scoase la vanzare de banci se numara un utilaj de lipit sensibil al firmei Antrepriza de constructii si montaj Vanju Mare din judetul Mehedinti. Acesta va fi scos la licitatie saptamana viitoare la un pret de pornire de 2.000 euro, de catre Raiffeisen Bank. Tot Raiffeisen va scoate la licitatie in aprilie o masina de tencuit si transport mortar a firmei gorjene Interaxa, pentru 5.000 euro.
La randul sau, Alpha Bank executa un autoturism Citroen C5 din 2001. Masina va fi scoasa la licitatie pentru 4.000 euro si apartine unui sucevean care are un credit restant de 12.000 euro si de plata penalitati de intarziere de inca 10.000 lei.
Intre timp, bancile cauta solutii pentru dezvoltatorii imobiliari care au probleme cu rambursarea creditelor, ca urmare a scaderii veniturilor sau a opririi proiectelor.
Mai mult, bancherii au spus ca sunt dispusi chiar sa preia ei proiectele si sa le dezvolte, decat sa le scoata la vanzare.
Dinamismul executarilor silite a crescut in ultimele luni, iar potrivit unor declaratii anterioare ale analistilor financiari, circa 100.000 de romani sunt in proces de executare silita de catre banci. Acestora li se adauga si o suita de firme de mici dimensiuni, bancile fiind inca reticente cand vine vorba de executari ale unor bunuri cu o valoare semnificativ mai mare.
Printre cele mai scumpe proprietati executate de banci sunt spatiile comerciale. BCR spre exemplu, executa silit un spatiu comercial in Brasov pentru 1 mil. lei si unul in Medias pentru 1,7 mil. lei.
Tot BCR mai are la licitatie si un complex turistic in Valea Zanelor, judetul Bistrita Nasaud, la 2,7 mil. lei.
O unitate de cazare cu 14 camere din Costinesti este scoasa la licitatie publica de Volksbank, la 260.000 euro.
Bancile au evitat mult timp executarile silite din cauza valorii scazute a garantiilor, insa in februarie a existat o adevarata explozie, atat pe executari silite, cat si pe cereri de insolventa depuse de banci impotriva unor firme de dimensiuni mici, sunt de parere unii analisti.