Să fii influencer a devenit o meserie de actualitate și foarte apreciată la noi în țară. După recunoașterea oficială, mai multe întrebări au fost adresate de către curioși, una dintre ele fiind „cum va fi calculată pensia unui creator de conținut la noi în România?”. Kanal D scrie că Ministrul Muncii consideră această meserie ca fiind „încă un teritoriu necunoscut”.
În ciuda faptului că se pot câștiga sume foarte mari în urma promovărilor și a activităților din mediul online, recunoașterea meseriei de influencer a stârnit o mulțime de controverse. Pe de o parte, unii sunt entuziasmați de faptul că ar putea câștiga bani frumoși din activitatea prestată pe internet, iar pe de altă parte unele vedete sunt de părere că ar fi mai bine să rămână la statutul de freelanceri.
Această meserie este recunoscută cât timp există un contract de muncă încheiat între persoana care promovează un anumit produs și deținătorii brand-ului respectiv. Asta înseamnă că activitatea lor se desfășoară doar în acel sector, fără a promova mai multe produse.
Acest lucru a fost subiectul care a stârnit nemulțumiri în rândul creatorilor de conținut care sunt de părere că veniturile ar fi mult mai mici dacă ar încheiea un singur contract. Acesta reprezintă motivul pentru care aleg să rămână freelanceri.
Te-ar putea interesa și: Apple a luat decizia după ce Franța a oprit vânzările din cauza radiațiilor prea mari. Ce se va întâmpla cu iPhone 12
Din cauza faptului că este un domeniu proaspăt, subiectul ieșirii la pensie ridică multe semne de întrebare. Potrivit sistemului de pensii din România, pensia unui influencer va depinde de valoarea punctului de referință sau a punctului de pensie. Așadar,pentru a beneficia de pensia minimă, un influencer va avea un stagiu de cotizare de 25 de ani, pentru o pensie minimă de 1.125 lei. În cazul în care veniturile declarate ale unui influencer sunt mult mai mari și pensia va fi mult mai mare, conform surselor.
„Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință(VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea”, se arată în comunicatul transmis de Casa Națională de Pensii.
Fiind o meserie practic inexistentă, veniturile acestora nu au fost întotdeauna declarate, puțini fiind cei care și-au asumat plata unui impozit pentru câștigurile lor. Astfel, influencerii care nu dețin o firmă sunt nevoiți să completeze o declarație unică. Potrivit inspectorilor ANAF, aceștia au în vizor aproximativ 150 de creatori de conținut care au afișat câștiguri considerabile prin intermediul rețelelor de socializare.
Ministrul Muncii a fost întrebat cum se va ține o evidență a tuturor veniturilor unui influencer, iar răspunsul său a fost: „După ce toţi aceşti oameni vor fi incluşi în noua meserie, vă voi putea răspunde cu exactitate”.
Influencerii din România care dețin o comunitate mare sunt plătiți cu sume uriașe pentru o singură postare, onorariu ce se poate ridica la câteva mii de euro în funcție de produs și de notorietatea vedetei.
Potrivit Kanal D, printre cei mai bine plătiți influenceri din România se află Ioana Grama, Dorian Popa, Adelina Pestrițu și Selly.