Oficiali ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International (FMI), Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bancii Mondiale (BM) si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au fost prezenti vineri, la Bruxelles, la o intalnire cu reperzentantii a 15 banci-mama cu subsidiare in Europa Centrala si de Est, de importanta sistemica pentru economiile tarilor din regiune, se arata intr-un comunicat al CE.
Participantii prezenti la intalnire au analizat masurile anticriza si de management al efectelor crizei si au discutat strategii de cooperare pentru abordarea viitoarelor dificultati si provocari, noteaza Comisia.
Astfel, potrivit concluziilor reuniunii, perspectivele economice ale statelor emergente din Europa Centrala si de Est se imbunatatesc, insa exista in continuare provocari.
„Asigurarea sanatatii sistemului financiar si implementarea masurilor pentru evitarea unor viitoare crize trebuie sa ramana o chestiune cheie, in acelasi timp cu asigurarea unui flux adecvat de credit pentru finantarea relansarii economice”, se arata in comunicatul CE.
„Bancile-mama si subsidiarele lor locale vor continua sa poarte dialoguri constructive cu guvernele si autoritatile de supraveghere din tarile de origine si din statele gazda, dar si cu institutiile financiare internationale si Comisia Europeana, pentru a aborda provocarile intr-o maniera coordonata. In acest context, testele de stres corodonate si armonizate vor ajuta la identificarea potentialelor vulnerabilitati”, se mai arata in comunicat.
Aceste subiecte vor fi discutate si la intalnirea la nivel inalt de la inceputul lunii octombrie, de la Istanbul, la care vor participa grupurile bancare, institutiile financiare internationale si autoritatile de supraveghere din tarile de origine si statele gazda, alaturi de oficiali al CE, cu ocazia reuniunilor anuale FMI-BM.
In ceea ce priveste masurile deja implementate in Europa emergenta, participantii la intalnirea de vineri de la Bruxelles s-au declarat satisfacuti de „rolul pozitiv” al Initiativei Europene de Coordonare in sistemul Bancar (asa-numita initiativa „Vienna”) pentru evitarea unei „crize sistemice” in regiune in ultimele 12 luni, in contextul unor conditii economice mai dificile decat se anticipase, se spune in comunicat.
„Un efort combinat la care au contribuit masurile si politicile adecvate implementate de guvernele gazda, sprijinul international masiv si angajamentul bancilor-mama a ajutat la stabilizarea economiilor din regiune. Continuarea sustinerii din partea bancilor mama a acompaniat ajutoare pentru echilibrarea balantei de plati din partea FMI si UE (circa 52 miliarde euro catre Romania, Ungaria, Letonia, Serbia si Bosnia-Hertegovina), precum si de la BIRD si donatori bilaterali”, noteaza CE.