- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce pierderi ar provoca un cutremur similar celui din 1977

10 Oct, 13:18 • Redactia DailyBusiness
Pierderile pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de PAID.
Ce pierderi ar provoca un cutremur similar celui din 1977

Cate cladiri din Romania ar rezista unui astfel de seism?

„Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro”, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), citat de Mediafax.

Cutremurul din [b]4 martie 1977[/b] a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din produsul intern brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinte, in Bucuresti fiind 90% din victime si 70% din pierderi. Seismul a provocat decesul unui numar de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 raniti. [b]Cauza principala[/b] a constituit-o prabusirea a 28 cladiri inalte, construite inainte de anul 1940 fara masuri antiseismice, dar si avariile grave produse in unele unitati industriale sau ranirea din motive nestructurale in locuinta.

Datele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca, la 6 octombrie, numarul politelor obilgatorii in vigoare se ridica la 789.096 de contracte.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 asigurarea obligatorie a locuintelor se realizeaza impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera cele trei riscuri. „Un numar 479.378 de polite au fost incheiate pentru locuinte din categoria A, iar diferenta de 309.718 revine celor din grupa B”, a spus Bulugea.

Societatea a inregistrat, pana la inceputul acestei luni, un numar de 75 de dosare de dauna, din care 32 au fost achitate, dintre care doua pentru daune totale (in localitatea Avrig, judetul Sibiu – locuinta de tip A si in localitatea Motca, judetul Iasi – locuinta de tip B). Daunele achitate insumeaza 290.000 de lei.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, fie printr-una facultativa, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri [b]nu vor mai primi ajutoare[/b] de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.

Urmărește Daily Business pe Google News