- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce poți construi în propria curte fără autorizație. Tot ce trebuie să știi despre construirea de garaje, bucătării de vară, foișoare, piscine

15 Sep, 19:22 • Cornel Ghimeșan
Românii care dețin un teren și vor să construiască diverse anexe gospodărești, cum ar fi o bucătărie de vară, un foișor sau un garaj, trebuie să fie bine informați cu privire la obținerea unei autorizații de construire.
Ce poți construi în propria curte fără autorizație. Tot ce trebuie să știi despre construirea de garaje, bucătării de vară, foișoare, piscine

Ce poți construi în propria curte fără autorizație. În legislația în vigoare, anexele gospodărești sunt definite ca fiind „construcții cu caracter definitiv sau provizoriu, menite să adăpostească activități specifice, complementare funcțiunii de locuire”. Ele se află, de regulă, în apropierea locuinței principale și reprezintă o unitate separată a gospodăriei.

Iată în ce condiții poți ridica astfel de construcții fără autorizație de la primărie

Anexele gospodărești pot fi ori magazii, depozite, sere, piscine, bucătării de vară, grajduri pentru animale, etc. Nu e nevoie de de fundație permanentă sau de pereți, legea permite construcția acestora și fără a fi nevoie de autorizație, potrivit Storia.

Citește și Pensionarii află ce bani primesc la pensie după mărirea pragului de impozitare în 2024. Anunț oficial

Nici pentru modificări menite să întărească rezistența clădirii nu e nevoie de autorizație de construire. E valabil și în cazul anumitor tipuri de anexe gospodărești.

Așadar, în categoria construcțiilor auxiliare ce pot fi amplasate în curte fără autorizație se numără cele care nu au nevoie de o fundație permanentă sau pereți solizi, cum ar fi foișoarele, magaziile pentru unelte sau lemne, garajele temporare, bucătăriile de vară și alte construcții.

Așadar, dacă ai de gând să construiești o bucătărie de vară sau un foișor fără fundație, pentru care să nu fie nevoie de racordare la utilități, poți face acest lucru fără autorizație. E nevoie, totuși, să fii sigur că e vorba de o construcție temporară care nu afectează sub nicio formă structura locuinței sau ce e în jur.

Dacă vrei să contruiești o anexă pentru care e nevoie de fundație, pereți sau acces la utilități, atunci ai nevoie de autorizație de construire, spune legea. Și dacă vorbim de un adăpost pentru animale e nevoie de autorizație de construire.

Atunci când iei astfel de decizii e deosebit de important să cunoști bine toate aceste reguli ca să nu te încurci cu probleme juridice și alte complicații.

Citește și Burse de merit pentru elevi în anul școlar 2024-2025. Câți bani vor primi în fiecare lună elevii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult