Primul grup de clienti care a declansat un proces colectiv impotriva bancii a fost cel al BCR
. La sfarsitul lui octombrie, 409 clienti ai bancii, reprezentati de societatea de avocatura Piperea si Asociatii, au dat banca in judecata.
Pe langa anularea abuzurilor semnalate in legatura cu contractele de credit, clientii au solicitat si suspendarea platii ratelor pe durata de derulare a procesului, lucru care insa a fost respins de instanta intr-o sedinta ulterioara.
La inceputul lunii noiembrie, peste 1.000 de clienti ai Volksbank, reprezentati tot de Piperea si Asociatii, au dat banca in judecata. O parte dintre ei au solicitat de asemenea suspendarea platii ratelor, solicitare care va fi analizata vineri de instanta.
Totodata, peste 100 de clienti ai Raiffeisen au declansat procedura de conciliere cu banca. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, concilierea este inca in derulare.
Alti clienti care se pregatesc sa intenteze un proces bancii sunt cei ai Alpha Bank. In prezent exista un grup de circa 1.200 de clienti nemultumiti, a declarat pentru DailyBusiness.ro Danut Sandu, unul dintre liderii grupului.
Potrivit acestuia, clientii Alpha, care nu au angajat inca un avocat, asteapta sa vada care va fi rezultatul final al discutiilor din Parlament asupra Ordonantei 50.
RBS are grupul sau de clienti nemultumiti care doresc sa dea banca in judecata.
„Primul pluton al clientilor nemultumiti care vor da in judecata RBS are peste 250 de membrii. In al doilea pluton sunt cca 400 de persoane inca nehotarate. Plutonul unu se afla in faza de constituire a dosarelor termenul limita fiind 15 decembrie. La inceputul anului 2011 se va face chemarea in judecata de catre casa de avocatura Piperea si Asociatii”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dragos Enache, reprezentantul clientilor nemultumiti.
In paralel cu declansarea procesului impotriva bancilor, o parte a clientilor RBS discuta cu un broker de credite o refinantare in masa, conform forumului de discutii.
Potrivit datelor stranse din piata, clienti ai OTP, BRD si Banca Transilvania sunt organizati in grupuri care isi pun problema actionarii bancii in instanca.
Unul din motivul pentru care clientii anumitor banci au amanat declansarea procesului impotriva bancii este situatia inca neclara a Ordonantei 50, care este acum dezbatuta de comisiile parlamentare.
Unul dintre amendamentele care se discuta in prezent in comisia buget, finante si banci este cel al deputatilor PD-L, care au propus ca ordonanta sa nu se aplice creditelor in derulare, ci doar creditelor nou acordate de banci. In conditiile in care amendamentul ar intra in vigoare, ar fi exceptate de la prevederile OUG 50 peste 8 milioane de credite.
„Pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clientilor, au optiunea, dar nu si obligatia, sa aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonantei de urgenta”, potrivit amendamentului PDL.
Cu toate acestea, unii avocati sustin ca, indiferent de soarta OUG 50, clientii se pot apara de clauzele abuzive introduse de banci in contracte sau de comportamentul abuziv al acestora, invocand alte prevederi legislative, referitoare la normele pe care trebuie sa le indeplineasca un contract bancar.