„Criza din zona euro are nevoie de o solutie acum. Actualele masuri sunt prea putin, prea tarziu si precipita instabilitatea din sectorul financiar global. Euro este departe de a fi perfect, dupa cum a evidentiat criza. Dar raspunsul este de a-l imbunatati si nu de a-i permite sa submineze, posibil sa distruga, sistemul financiar global”, se arata in scrisoare.
Printre semnatarii scrisorii se regasesc, printre altii, fostul presedinte al Finlandei Martti Ahtisaari, fostul premier ungar Gordon Bajnai, vicepresedintele Senatului italian, Emma Bonino, presedintele consiliului director al companiei Coca-Cola Hellenic, George David, fostul ministru al Economiei din Turcia Kemal Dervis, fostul vicecancelar german si ministru de Externe Joschka Fischer, vicepresedintele UniCredit Giuseppe Scognamiglio, fostul premier polonez Tadeusz Mazowiecki, fostul secretar general al NATO George Robertson, presedintele onorific al grupului Lafarge, Bertrand Collomb, fostul ministru de Externe al Frantei Bernard Kouchner, fostul secretar general al NATO Javier Solana, fostul ministru de Finante al Spaniei Pedro Solbes, fostul premier belgian Guy Verhofstadt si Anthony Giddens, profesor la London School of Economics and Political Science.
Apelul este sustinut si de fostul ministru de Finante Daniel Daianu si presedintele GreenLight Invest, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, relateaza Mediafax.
Cei 96 de politicieni, economisti si oameni de afaceri, autointitulati in scrisoare „noi, europenii ingrijorati”, cer un acord angajant pentru infiintarea unei Trezorerii comune care sa atraga fonduri pentru intrega zona euro si sa asigure disciplina fiscala in randul statelor membre, imbunatatirea supravegherii, reglementarii si asigurarii depozitelor in uniunea monetara, respectiv dezvoltarea unei strategii care sa genereze convergenta economica si crestere, fara de care nu poate fi rezolvata problema datoriilor.
In timpul discutarii si aprobarii unui acord, guvernele din zona euro trebuie sa ofere Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara si Bancii Centrale Europene atributii de a coopera pentru a controla criza. Aceste institutii ar putea garanta si ulterior recapitaliza sistemul bancar, permitand statelor membre sa-si refinanteze datoriile, in limite convenite, aproape fara costuri, prin emiterea de titluri care ar putea ulterior primi un nou discount din partea BCE.
Euro are nevoie de o solutie europeana, iar urmarirea de solutii nationale poate duce numai la disolutie, considera semnatarii scrisorii.