Analistii financiari se asteapta ca anul viitor guvernul Statelor Unite ale Americii sa inceapa sa retraga de pe piete stimulentele financiare folosite pentru a ajuta economia sa se redreseze. Aceasta deoarece indicii tot mai clare arata un trend pozitiv, asa incat nu va mai fi nevoie de acele stimulente.
Concret, este de asteptat ca Fed, sistemul de banci centrale americane, sa creasca dobanda cheie, ceea ce in mod normal ar trebui sa readuca bani de pe piete in trezoreria Americii.
Retragerea stimulentelor financiare de pe piata americana va fi un semnal clar ca piata a inceput sa isi revina din criza, ceea ce pentru investitori va fi un semnal ca activele din SUA au devenit plasamente sigure pentru investitii.
Cand dolarul devine interesant, leul se duce in jos
Primele piete care vor reactiona sunt cele financiare, spun specialistii.
Daca dolarul redevine o moneda care capata interes pentru investitori, atunci acestia ar trebui sa se retraga incet, incet, de pe pietele emergente, deoarece monedele de aici se depreciaza. In opinia dealerului unei mari banci locale, miscarea va afecta puternic leul, care ar putea reintra pe un trend de scadere.
El se asteapta insa ca efectul sa fie de scurta durata, in conditiile in care masurile SUA vor fi bine coordonate si vor incerca sa preintampine efectele negative.
Pe de alta parte, Dragos Cabat, membru al asociatiei analistilor financiari CFA Romania, crede ca majorarea dobanzii cheie in SUA va avea un impact foarte slab asupra leului, in primul rand pentru ca ea este anticipata de investitori, si in al doilea rand pentru ca prezenta jucatorilor speculativi este acum scazuta in tarile emergente, deci acestia au o putere relativ redusa sa deprecieze monedele.
Care va fi impactul asupra investitiilor
Dealerul citat mai sus crede ca si investitiile ar putea avea de suferit.
„Investitiile se fac cu bani imprumutati de pe pietele care acum sunt ieftine, deci inclusiv din SUA. Daca dobanzile la imprumuturi cresc, atunci le va fi mai greu sa faca plasamente, sau vor astepta sa obtina randamente mult mai mari de la plasamente”, a declarat acesta.
Sursa citata considera ca unii s-ar putea retrage, in timp ce altii vor investi doar cu conditia obtinerii unor randamente mai mari, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de un efort suplimentar al tarilor din Europa de Est pentru atragerea investitorilor.
Cresterea dobanzilor in America va reduce totodata consumul si implicit cererea pe piata americana. Astfel, vor avea de suferit tarile care exporta in SUA, printre care si Romania. Schimburile Romaniei cu SUA sunt insa destul de reduse, prin urmare cresterea dobanzii cheie in America va afecta doar marginal exporturile noastre, cred economistii.
Un moment mai dificil pentru exportatorii de la noi ar fi insa cel in care marile state europene vor urma exemplul Americii, si vor decide retragerea sprijinelor financiare prin majorari de dobanda cheie. Exporturile catre UE reprezinta 70% din totalul Romaniei.
Cabat spune ca pietele europene nu dau inca semne de revenire, asa incat Europa ar mai putea amana majorarile de dobanzi. „In plus, oficialii europeni si-au propus sa actioneze coordonat, atunci cand va fi cazul, asa incat masurile sa aiba un impact redus asupra economiilor”, a mai spus Dragos Cabat.