- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce salariu are Patriarhul Daniel. Câţi bani încasează lunar conducătorul Bisericii Ortodoxe Române

30 May, 08:33 • Cornel Ghimeșan
Dan Ilie Ciobotea, cunoscut de majoritatea românilor ca Patriarhul Daniel, se bucură de un salariu considerabil. În fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), el este cel mai bine plătit șef de cult din România, având un salariu echivalent cu cel al președinților Senatului și Camerei Deputaților.
Ce salariu are Patriarhul Daniel. Câţi bani încasează lunar conducătorul Bisericii Ortodoxe Române

Ce salariu are Patriarhul Daniel. Conform datelor publice, venitul lunar al Patriarhului Daniel se ridică la aproximativ 25.000 de lei. Acesta este de aproape cinci ori mai mare decât salariul unui preot obișnuit. Totuși, surse din interiorul Bisericii susțin că Patriarhul Daniel își donează salariul pentru cauze umanitare.

Salariile preoților din România sunt reglementate de legea salarizării unitare și variază în funcție de nivelul de studii și vechimea în funcție. În 2022, salariile brute ale preoților erau următoarele:

  • preot cu studii superioare de gradul I: 4.000 de lei
  • preot de gradul II: 3.900 de lei
  • preot definitiv: 3.850 de lei
  • preot debutant: 3.700 de lei
  • preot debutant cu studii medii: 3.550 de lei

În plus, un episcop câștiga lunar peste 5.000 de lei, iar un mitropolit primea aproximativ 7.500 de lei. Patriarhul Daniel avea un salariu de peste 8.000 de lei lunar, înainte de actualizarea sa la 25.000 de lei.

Ce salariu are Patriarhul Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române

Recent, Patriarhul Daniel a cerut creșteri salariale pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute. Într-o întâlnire cu reprezentanții statului, acesta a solicitat creșterea salariului personalului neclerical la nivelul salariului minim pe economie, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 16/2024, şi a argumentat că unitățile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăți în asigurarea fondurilor necesare funcționării.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a spus PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Pensii 2024. Câți ani de muncă trebuie să ai ca să primești 1.440 de lei în plus la recalculare. Cine sunt românii care vor primi o pensie mai mare

Patriarhul Daniel a mai solicitat și completarea cadrului legislativ pentru a majora de la 30% la 40% ponderea posturilor clericale pentru care se alocă sprijin salarial de la bugetul de stat, în cuantum de 80%, şi a subliniat că multe unități de cult, în special din mediul rural, se confruntă cu insuficiența fondurilor necesare funcționării.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul Daniel.

Citeşte şi: Vacanţe 2024: 1.000 de lei pentru un sejur all inclusive pentru o familie la hotel de 4 stele de pe Litoral

Patriarhul a subliniat că această măsură este necesară pentru a sprijini numeroasele unități de cult care se confruntă cu dificultăți financiare, mai ales în zonele rurale.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult