- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce se va intampla cu creditul tau la anul? Cel in euro se poate ieftini, la lei sunt presiuni de scumpire

01 Nov, 00:02 • gecad.net
Creditele in euro aflate in derulare, care au dobanda variabila, s-ar putea ieftini anul viitor, pentru ca Romania ar putea avea acces la imprumuturi mai ieftine din afara. In schimb, dobanzile variabile la creditele contractate in lei s-ar putea mari, din cauza inflatiei, afirma reprezentanti ai pietei bancare.
Ce se va intampla cu creditul tau la anul? Cel in euro se poate ieftini, la lei sunt presiuni de scumpire

Principalele elemente de care depinde evolutia dobanzilor la creditele in euro sunt dobanda interbancara Euribor si costul riscului de tara. Daca politica fiscala isi va urma cursul, ceea ce este foarte probabil, avem toate sansele ca prima de risc a Romaniei (CDS – credit default swap) care este inclusa de bancile locale in nivelul dobanzilor creditelor in euro, sa scada, crede Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

Muscalu crede ca riscuri de „derapare” a politicii fiscale, din cauza pornirilor electorale, am putea vedea doar incepand cu anul 2012.

Celalalt cost al creditelor deja contractate, adica dobanda Euribor, ar putea insa creste. Astfel, analistii sucursalei ING din Londra sunt de parere ca la anul Euribor s-ar putea majora, din cauza unei majorari a dobanzii Bancii Centrale Europene, pana la 1,25%.

Scumpirea dobanzii cheie ar conduce la o crestere usoara a Euribor, insa, este de parere Vlad Muscalu, aceasta ar fi compensata de ieftinirea mai accentuata a costului riscului de tara, asa incat, per ansamblu, dobanda creditelor in euro aflate deja in sold va scadea.

Bancile exprima dobanzile la creditele in euro in functie de dobanda interbancara Euribor si o marja, iar costului riscului il includ in marja creditului. O ieftinire a riscului de tara ar permite bancilor sa scada marjele care incorporeaza acest cost, ceea ce ar compensa pentru cresterea Euribor.

De altfel, Razvan Munteanu, vicepresedinte pe segmentul retail al Raiffeisen Bank Romania, spunea recent ca o eventuala scumpire a Euribor, care deja este estimata in piata, ar putea fi compensata la anul de scaderea riscului de tara, ceea ce ar permite cel putin mentinerea dobanzilor la credite la acelasi nivel.

Ce se va intampla cu creditele in lei? Factorul determinant pentru evolutia dobanzilor la creditele in moneda nationala este dobanda interbancara, care depinde de evolutia dobanzii cheie.

Miercuri, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a tras un prim semnal de alarma in privinta evolutiei dobanzilor la lei, spunand ca inflatia crescuta ar putea determina BNR sa „inverseze trendul de ieftinire” al dobanzii cheie, pe care l-a impus pana acum cateva luni, ceea ce ar presupune o crestere a dobanzii cheie.

O parte din analistii locali anticipeaza deja ca vom avea de a face cu o scumpire a creditelor in lei, care se va vedea chiar pana la finele anului. Astfel, reprezentantii Raiffeisen Bank sunt de parere ca, la sfarsitul lui 2010, dobanzile interbancare la lei vor fi usor mai mari decat in prezent, ceea ce inseamna implicit cresterea dobanzilor variabile, care sunt exprimate in functie de acesti indici.

Astfel, daca dobanzile creditelor pe termen de trei si sase luni sunt in prezent usor sub nivelul de 6,5%, la finele anului nivelul lor ar putea ajunge la circa 7,2%.

Vlad Muscalu de la ING a mentionat ca piata interbancara este suficient de lichida in ultimul timp, ceea ce a scazut costurile de finantare in lei pentru banci. „Politica bancii centrale favorizeaza rate mai scazute pe piata interbancara”, a spus Vlad Muscalu. Insa, desi BNR a incurajat scaderea dobanzilor din piata, starea proasta a economiei probabil nu se stie daca va permite bancilor sa plaseze pe piata interbancara lei la tarife mai scazute decat in prezent.

In perioada ianuarie-august 2010 dobanzile creditelor in lei aflate in stoc si acordate gospodariilor populatiei au scazut de la 17,06% la 15,48%, conform datelor bancii centrale. Iulie a fost singura luna din an cand s-a observat o crestere a dobanzilor raportat la luna anterioara.

Dobanzile la creditele in euro acordate gospodariilor au urmat un trend continuu de scadere in primele opt luni ale anului, de la 7,59% la 7,19%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
O femeie din Constanța a rămas fără aragaz și mașină de spălat, după ce casa i-a fost  prădată de hoți. Printre suspecți se numără și un copil de 13 ani
O femeie din Constanța a rămas fără aragaz și mașină de spălat, după ce casa i-a fost prădată ...
Traian Băsescu a șocat România. Nimeni nu l-a mai văzut niciodată așa pe fostul președinte!
Traian Băsescu a șocat România. Nimeni nu l-a mai văzut niciodată așa pe fostul președinte!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru arestarea românilor!
Teorii șocante pentru 2025. FogVID-24, răspândit prin ceața de Revelion și ordinele lui Trump pentru ...
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim să plecăm. Nu a fost niciodată un concurs de popularitate”
Daniel Pavel, anunț despre Survivor România 2025. Ce se întâmplă cu show-ul de la ProTV: „Ne pregătim ...
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David i-a luat funcția
De la ministerul Educației la un job călduț. Cum și-a găsit locul Ligia Deca, după ce Daniel David ...
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Nu se mai intră în Marea Britanie fără autorizație de călătorie obligatorie, din aprilie 2025
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Cutremur la Profi. Demisii în lanț după achiziția de către Mega Image, un nou CEO preia conducerea
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care nu a călătorit în străinătate
Virusul HMPV din China a ajuns în România. Primul caz de îmbolnăvire, înregistrat la o femeie care ...
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm în caz de de evacuare. E panică”
Andra Gogan, martoră a incendiilor devastatoare din Los Angeles: „Suntem pregătiți să plecăm ...
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Prognoză optimistă! Economia României va accelera, în 2025
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani din acest an
Pensiile românilor întârzie în ianuarie 2025. Când își vor primi seniorii României primii bani ...
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie să le scoţi din priză înainte de culcare
Scapă de facturi uriaşe şi evită accidentele casnice! Cele 7 aparate electrocasnice pe care trebuie ...
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Coaliția a hotărât data alegerilor prezidențiale: 4 mai, respectiv 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne ...
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere și cifre
Numerele de înmatriculare interzise în România. Șoferii nu pot folosi aceste combinații de litere ...
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți în Codul Rutier
Toți șoferii trebuie să știe ce drepturi au dacă primesc o amendă abuzivă. Pașii prevăzuți ...
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei casierițe
Modul secret în care supermarketurile își spionează clienții și angajații. Dezvăluirile unei ...
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Care e cea mai mare pensie din Armata Română. Ministrul Apărării: „Vreau să demontez un mit”
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele mai mari riscuri pentru România
Analiză – Ce se va întâmpla în 2025 cu leul în raport cu euro și dolarul. Care sunt cele ...