O echipa de experti ai Comisiei Europene si FMI a efectuat o vizita la Bucuresti in perioada 14-16 decembrie, pentru a continua discutiile referitoare la programul de asistenta multilaterala. Discutiile au vizat in principal probleme legate de politica bugetara si proiectul de buget pe 2010, scrie Mediafax.
„Misiunea a constatat ca s-au realizat progrese bune in atingerea tintei referitoare la deficitul bugetar de 7,3% din PIB in 2009. Totusi, un control strict al cheltuielilor ramane esential”, se arata in comunicatul CE care concluzioneaza vizita echipei de experti.
In ceea ce priveste anul 2010, misiunea FMI/CE si autoritatile au convenit la nivel tehnic un set de masuri de consolidare fiscala echivaland cu 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), in special concentrate pe partea de cheltuieli a bugetului.
Avand in vedere ca previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decat se prognoza initial, aceste masuri par a fi suficiente pentru a atinge tinta de deficit de 5,9% din PIB convenita anterior de institutiile financiare internationale cu oficialii romani, apreciaza CE.
„Noul guvern este incurajat, cand va fi instalat, sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita Parlamentului pentru adoptare. Pentru obtinerea unei ajustari economice sustenabile este de asemenea important sa se continue progresele inregistrate in privinta reformelor structurale importante, precum legea responsabilitatii fiscale si reforma pensiilor”, recomanda Comisia.
Cu conditia ca aceste evolutii sa fie confirmate, Comisia spera sa termine cu succes evaluarea la sfarsitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea celei de-a doua transe, de un miliard de euro, din imprumutul de la CE de 5 miliarde de euro, conform programului UE de ehilibrare a balantei de plati.
Din partea Comisiei, misiunea a fost condusa de Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate, si de Matthias Mors, director la Directia de Afaceri Economice si Financiare.
Prima transa de la UE, in valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordata in luna iulie.
Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.