„Primul obiectiv al misiunii la care a participat CE a fost sa stabileasca daca conditiile pentru eliberarea ultimei transe din imprumut au fost intrunite. Conditiile au fost indeplinite, iar ultima transa de 150 de milioane de euro din programul de cinci miliarde de euro va fi eliberata”, a spus Szekely.
El a adaugat ca noul acord semnat cu Romania are la baza un program economic convenit de Guvern si discutat cu institutiile financiare internationale.
„Acest program este sustinut de un angajament preventiv, care insumeaza cinci miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la CE. Acesti bani vor fi eliberati doar daca vor fi evolutii ale pietei dincolo de influenta Guvernului si daca programul este pe un curs bun”, a continuat oficialului Comisiei Europene.
Szekely a mentionat ca, la final, Romania este judecata de piata, iar schimbarea perceptiei fata de acest stat a fost „foarte favorabila”, relateaza Mediafax.
Oficialul CE a aratat ca focusul noului acord s-a schimbat fata de programul care s-a incheiat, de la asigurarea stabilitatii macroeconomice la dezvoltarea potentialului de crestere al tarii. De asemenea, el a subliniat ca in sectorul companiilor de stat, cum ar fi cele din transport si energie, trebuie crescuta eficienta.
Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Romania a semnat in primavara anului 2009 un acord stand-by cu FMI, care a facut parte dintr-un pachet de asistenta financiara de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul, UE, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.