Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bce-zona-euro-ar-putea-reintra-in-recesiune-69441/]zona euro ar putea reintra in recesiune[/url].
„Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa”, a avertizat Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca [b]riscurile de scadere economica[/b] sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
[b]”Sa facem ordine in casa”[/b]
„Ceea ce putem sa facem este [b]sa punem casa in ordine[/b]. Adica sa reducem cat mai mult necesarul de finantare externa, pentru ca efectul crizei externe este scumpirea finantarii. Deci avem nevoie de cat mai putina finantare externa, asta inseamna sa avem [b]deficite cat mai mici[/b]”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA).
El a mentionat ca „deficitele mici se pot obtine prin mai multe cai. In prezent noi incercam sa le obtinem doar prin taierea cheltuielor, insa ar trebui sa le obtinem in primul rand prin cresterea veniturilor”.
Conform acestuia, [b]cresterea veniturilor[/b] in domeniul politicii fiscale prin taxarea averilor, proprietatilor si altele. De asemenea, [b]reducerea CAS-ului[/b] (contributia la asigurarile sociale) ar stimula economia, impreuna cu [b]cresterea salariului minim[/b], pentru a nu exista consecinte negative la buget dupa scaderea CAS-ului.
Potrivit unui studiu publicat recent de KPMG, Romania se pozitioneaza printre tarile cu [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-depaseste-norvegia-si-marea-britanie-in-clasamentul-cas-ului-69464/]cele mai mari cote de contributii la asigurari sociale[/url] (CAS) cumulate la nivel de angajat si angajator.
La randul sau, analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, a precizat ca pentru a avea deficite mai mici e nevoie de incasari fiscale mai mari.
In acest caz, pentru a majora incasarile, trebuie sa fie [b]combatuta evaziunea fiscala[/b], iar [b]absorbtia de fonduri europene[/b] sa creasca. In acelasi timp, banii publici trebuie risipiti cat mai putin, pentru ca „noi cheltuim aiurea banul public”, a spus Daianu.
In acelasi timp, Liviu Voinea a declarat ca este important pentru ce atragem fondurile europene si ce facem cu ele.
„Noi acum suntem disperati sa le absorbim (fondurile europene, n.r.), dar eficienta utilizarii banilor e foarte scazuta. Ar trebui, pentru orice le-am atrage, intai sa aiba randamente mari si efect de antrenare. Ma tem ca majoritatea nu au asa ceva. Noi doar cheltuim banii, insa ar trebui sa-i punem la lucru”, a spus Voinea.
Daniel Daianu a subliniat ca pentru a evita o noua recesiune trebuie sa „[b]limitam stricaciunile[/b]”. Altfel, [b]ne vom indrepta spre recesiune[/b], in scenariul cel mai rau.
Conform lui Daianu, scenariul mediu arata o crestere economica de circa 1% pentru 2012, iar in cel mai bun caz Romania va avea un avans de 1,5 – 2%.
Anterior, economistul Daniel Daianu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca anticipa ca [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/crahul-bursier-si-retrogradarea-sua-fiorii-reci-ai-unui-nou-val-de-criza-66331/ ]va veni un nou val de criza[/url], dar nu se astepta sa fie atat de rapid.
[b]Dependenti de Occident[/b]
„Daca va fi recesiune in vest, e greu ca Romania sa evite aceasta situatie”, a declarat Daianu.
De aceeasi parere este si analistul economic Ilie Serbanescu.
„Romania nu poate evita recesiunea, pentru simplul motiv ca ea este in recesiune, iar faptul ca acest lucru nu se vede este doar gratie cererii, care inca a existat din partea pietelor occidentale. In masura in care se apropie recesiunea la ei (in Occident, n.r.), Romania nu poate evita reintrarea”, a spus Serbanescu.
„Am iesit vreun moment din recesiune?”, se intreaba el. „Este atat de fragil, incat doar politic spunem ca am iesit. Nu e o iesire serioasa si reala. Asta s-a datorat unor exporturi foarte mari care nu vor mai fi din doua motive: pentru ca a disparut al doilea mare exportator, Nokia, si pentru ca pentru ca nu vom mai avea cererea respectiva din Occident”, a mentionat Ilie Serbanescu.
Conform acestuia, consumul intern nu poate reveni pentru ca trebuie sa fie finantat. „Nu pot fi decat doua surse de finantare: bancile, care nu vor da credite, si statul, care nu are de unde sa dea”, a spus el.
Exportul Romaniei, principalul motor de crestere, va fi primul [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/norii-negri-din-vest-ameninta-exporturile-romanesti-ce-e-de-facut-66443/]afectat de o eventuala incetinire[/url] a avansului economic din Vest, au declarat analistii anterior.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat recent ca [b]economia Romaniei va intra din nou in recesiune[/b] anul viitor, daca situatia internationala se va deteriora, potrivit [url=http://www.adevarul.ro/financiar/Lucian_Croitoru-BNR-_Anul_viitor_vom_reintra_in_recesiune-daca_se_agraveaza_situatia_externa_0_570543498.html]adevarul.ro[/url]. Astfel, vor trebui gasite alte masuri pentru reducerea deficitului bugetar, „dar nu pe partea de impozitare, ci pe cea de cheltuieli”.
[url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cifrele-oficiale-confirma-asteptarile-lui-boc-am-iesit-din-recesiune-62317/]Romania a iesit din recesiune[/url] din punct de vedere tehnic in T1 2011, cand economia a crescut cu 0,6%. Cresterea economica a continuat si in T2, conform Institutului National de Statistica (INS), cu un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/economia-romaneasca-isi-tempereaza-avansul-pib-ul-a-crescut-cu-0-2-in-t2-66736/]avans de 0,2%[/url].
Economia Romaniei a intrat in [url= http://www.mediafax.ro/economic/economia-romaniei-a-intrat-in-recesiune-tehnica-4374811]recesiune tehnica[/url] (scaderea PIB, ajustata sezonier, in doua trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare) in T1 2009, cand s-a contractat cu 6,4%.
Inca din 2009, oficialii FMI prevedeau o [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fmi-prevede-o-recesiune-mondiala-mai-lunga-decat-cele-anterioare-25002/]recesiune mondiala mai lunga decat cele anterioare[/url].
Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, a declarat la inceputul lunii octombrie ca Romania nu va intra din nou in recesiune in 2012, insa, acest lucru depinde de ceea ce se va intampla in Europa.
„Romania are o situatie buna. Din ce avem noi, nu putem vorbi ca Romania va intra din nou in recesiune, chiar avem o crestere sustenabila. Dar depinde foarte mult de ce se intampla cu Grecia, cu Italia, cu Spania, Portugalia, Irlanda. Vorbim de o criza a datoriilor suverane”, a spus el.
Totodata, Ialomitianu a precizat ca Romania va fi obligata, din cauza situatiei externe, sa isi [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ialomitianu-vom-revizui-prognoza-de-crestere-economica-pentru-2012-69309/]modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor[/url].
„Pentru 2012 am avut o prognoza de crestere economica discutata cu FMI intre 3,5 si 4%. Sigur ca ce se intampla pe pietele financiare, ce se intampla in celelalte tari, ne afecteaza si pe noi”,a subliniat ministrul.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, la sfarsitul lunii septembrie, ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.