„In aceste conditii, discutiile vor continua in urmatoarele saptamani si o alta misiune va reveni la Bucuresti de indata ce situatia politica a fost clarificata. Comisia sustine pe deplin autoritatile in demersurile acestora de a raspunde provocarilor actuale”, se precizeaza in comunicat, transmis dupa incheirea misiunii comune de evaluare FMI-Banca Mondiala-Comisia Europeana.
Cu toate ca „evolutiile economice recente sunt incurajatoare”, iar „performanta autoritatilor in cadrul programului este satisfacatoare”, situatia politica actuala impiedica continuarea consolidarii fiscale, care este in continuare necesara.
Potrivit cadrului legal, guvern interimar actual nu poate transmite Parlamentului bugetul pe anul 2010 sau sa isi asume angajamente ferme privind masurile necesare reducerii deficitului pentru anul viitor la 5,9% din PIB, conform tintelor din program.
„Indicatorii de mare frecventa sugereaza ca PIB-ul real s-ar putea stabiliza in a doua jumatate a anului, implicand, pentru intregul an, o contractie in jur de 8 procente, asa cum este indicat in previziunile de toamna ale Comisiei, publicate in aceasta saptamana. Aceste previziuni sunt mai bune decat se astepta in august”, se spune in comunicat.
Printre elementele pozitive mentionate se mai numara prognozarea unei cresteri de 0,5 procente a produsului intern brut (PIB) pentru 2010, „existand posibilitatea unei performante mai bune”, reducerea semnificativa a tensiunilor financiare de la inceputul programului, imbunatatirea situatiei balantei de plati.
Mai sunt mentionate adoptarea legii salarizarii unice, pregatirea de catre Guvern a unui proiect de lege a responsabilitatii fiscale, „care daca va fi adoptat, va determina o imbunatatire semnificativa a cadrului politicii fiscale a Romaniei”.
„De asemenea, pregatirea legii pensiilor progreseaza bine, conform conditionalitatii din program. Reforme semnificative au fost facute si in sectorul financiar, incluzand imbunatatirea cadrului de reglementare pentru banci si a fondului de garantare a depozitelor bancare. Alte reforme privind ameliorarea functionarii pietei muncii, a mediului de afaceri si absorbtia fondurilor UE progreseaza bine”, se precizeaza in comunicat.
Transa a doua din programul Uniunii Europene de asistenta pentru balanta de plati, in valoare de 1 miliard de euro, va fi eliberata in urma incheierii evaluarii programului si daca conditiile sunt indeplinite, se spune in comunicatul CE.
Seful misiunii de evaluare a CE, Elena Flores, a declarat, vineri, ca CE ar putea aproba in decembrie eliberarea urmatoarei transe pentru Romania, de 1 miliard de euro, insa banii vor fi virati in 2010, pentru ca UE trebuie sa ii atraga de pe piata.
Romania are un acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.