Investitorul, la care britanicii se refera ca „omul care a infrant Banca Angliei” dupa ce acesta a facut intr-o zi un profit record de un miliard de dolari mizand impotriva lirei sterline in „Miercurea Neagra” din 1992, nu stie ce sa faca pentru prima data in cariera sa de 60 de ani.
„Este foarte greu sa stii cum poti avea dreptate, avand in vedere problemele acumulate in anii de boom economic”, afirma Soros. Miliardarul nu a vorbit despre plasamentele sale, dar persoane care il cunosc afirma ca promoveaza investitiile pe termen lung in companii solide, pastrarea de lichiditati si evitarea aurului.
Soros nu mai face nici macar ceea ce lumea se asteapta de la el. Sa speculeze o moneda slaba: euro sau chiar dolarul SUA. Mai mult, el sustine euro public si chiar a cumparat obligatiuni europene de circa 2 miliarde de dolari, mai ales italiene.
Marele speculator par sa se fi inmuiat, scrie Newsweek. Stand in biroul sau din New York, inainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros este mai ingrijorat sa supravietuiasca decat sa ramana bogat.
„In astfel de momente, supravietuirea este cel mai important lucru”, spune Soros. Nu este doar timpul pentru protejarera activelor. Este momentul pentru oprirea unui dezastru. Dupa cum vede situatia miliardarul american, lumea se indreapta catre una din cele mai periculoase perioade din istoria moderna – o perioada a „raului”. [b]Europa se confrunta cu prabusirea in haos si conflict[/b]. In Statele Unite, miliardarul prezice revolte pe strazi care vor duce la o represiune severa ce va limita drastic libertatile civile.
S-ar putea chiar [b]prabusi intregul sistem economic mondial[/b].
„Situatia este una dintre cele mai dificile si mai serioase pe care le-am intalnit eu in cariera. Ne confruntam cu momente extrem de dificile, comparabile din multe puncte de vedere cu Marea Depresiune din anii ’30. Cel mai optimist scenariu este un climat de deflatie. Cel mai pesimist este prabusirea sistemului financiar”, a spus el.
Criza economica de acum este la fel de semnificativa si imprevizibila precum caderea comunismului.
„Colapsul sistemului sovietic a fost un eveniment extraordinar si ne confruntam acum cu ceva similar in lumea dezvoltata, fara sa ne dam seama ce se intampla de fapt”, a declarat Soros.
Aceasta decredibilizare a ideii pietelor eficiente, rationale, care se reglementeaza singure pentru a evita dezastrul, „este comparabila cu prabusirea marxismului ca sistem politic”, afirma miliardarul.
Tarile din Vestul Europei se lupta pentru a face fata raului din sistemul financiar la fel cum statele din Est au fost nevoite sa confrunte raul politic.
Pentru multa lume, faptul ca Soros tine predici despre „rau” este amuzant, potrivit Newsweek. Este un investitor care a profitat enorm de pe urma ideii ca piata, sau in cazul lui un investitor, are o forta mai mare decat guvernele nationale. Soros a fost catalogat drept „inutil, neproductiv sau imoral”. Fostul premier al Malaeziei Mahathir Mohamad l-a numit chiar „criminal” si „cretin”.
„Dupa ce a profitat de pe urma pietelor nereglementate, Soros vrea acum sa ne mantuiasca de ele”, scrie Newsweek.
In Europa, miliardarul este convins ca [b]o prabusire a euro ar duce la reaparitia conflictelor politice[/b] care au sfasaiat contionentul sute de ani.
La Davos, Soros va critica liderii europeni pentru ca stiu numai cum sa calmeze pietele financiare si nu cum sa ofere solutii.
„Daca Merkel si Sarkozy spera ca salvarea Europei va veni din afara se inseala. Am fost recent in China si [b]statul asiatic nu va veni in ajutorul europenilor[/b]”, a spus el. In pofida tutror problemelor, investitorul considera ca euro va supravietui, insa la limita.
Diviziunile sociale si economice din SUA se vor adanci. Soros simpatizeaza cu miscarea Occupy Wall Street, a carei dezamagire fata de capitalism o impartaseste.
Odata cu amplificarea furiei, [b]revoltele pe strazile din SUA sunt inevitabile[/b]. Raspunsul la aceastea ar putea fi insa chiar mai grav decat violenta.
„Va fi o scuza pentru pentru folosirea fortei la mentinerea ordinii, care dusa la extrem poate conduce la un sistem politic represiv, o societete in care libertatea individuala este mult mai limitata”, a spus el.
O raza de speranta la nivel mondial in acest an vine din partea pietelor emergente, cu transformarile din Orientul Mijlociu, Africa si chiar Rusia, considera Soros.
Soros, in varsta de 81 de ani, a donat pana in prezent 8 miliarde de dolari in scopuri caritabile si participa la Forumul Economic de la Davos de 20 de ani.