Anterior vanzarii catre Piraeus Bank Romania, Capital Partners era detinuta de patru parteneri: Doru Lionachescu (35%), Andrei Diaconescu (30%), Victor Capitanu (28%) si Vlad Busila (7%).
DailyBusiness: Ce credeti ca a determinat Piraeus Bank sa achizitioneze Capital Partners?
Andrei Diaconescu: Au existat doua motive. Era o divizie care le lipsea. E foarte usor sa ai o echipa de investment banking, dar e foarte greu sa o creezi de la zero. O echipa de acest gen are ca element principal relatii pe termen lung cu clienti locali si atunci ar fi foarte greu pentru o banca greceasca sa isi faca relatiile pe care firma romaneasca si le-a facut in 15 ani, de exemplu. In plus, Piraeus Bank considera ca segmentul de investment banking va avea o crestere foarte mare in urmatorii 5 ani, in special in tarile din estul Europei.
DB: Si in al doilea rand?
AD: S-au decis sa cumpere si in conditiile in care noi doream sa ne extindem regional pe partea de investment banking, fie prin dezvoltare proprie, ceea ce va fi mai greu, fie prin achizitii, ceea ce preferam.
O investitie pe o piata necunoscuta prin forte proprii e foarte riscanta, pentru ca daca incerci un plan de investitie care nu are succes, atunci renumele se strica foarte repede. Trebuie sa pleci cu un pas castigator din prima, asa incat cel mai bine este sa cumperi.
DB: Aveti deja tinte pentru achizitie? Cand este de asteptat sa se materializeze?
AD: Da. Pentru a se materializa, depinde foarte mult de cum simtim ca ar putea decurge colaborarea, de durata negocierilor, care se pot intinde o luna sau chiar un an. Noi am vrea sa o facem cat mai repede. Daca vom reusi sa stabilim pana la finele anului un birou in Serbia, Bulgaria sau Moldova, vom fi foarte multumiti, iar daca vom reusi sa deschidem un birou la sase luni, atunci suntem in grafic. Nu avem un buget fix pentru achizitii.
DB: Cum se va dezvolta Capital Partners sub umbrela Piraeus Bank Romania?
AD: Am vrea sa dezvoltam business-urile pe care le avem deja, adica partea de consiliere pe finantari, consiliere pe real-estate si de fuziuni si achizitii. Vrem sa adaugam pe viitor, dupa obtinerea acordurilor din partea CNVM, partea de consiliere pentru listare pe piata de capital. Acum piata de capital nu este o prioritate, dar estimam ca isi va reveni intr-un viitor nu foarte indepartat.
Pentru viitor avem in vedere si inaugurarea unui fond de real-estate. Acum, terenurile mi se par supraevaluate, asa incat e foarte probabil ca in curand sa ajunga la preturi rezonabile, si sa ofere opotunitati bune de achizitii.
DB: Piraeus a fost singura banca interesata de Capital Partners?
AD: Nu, de-a lungul anilor am primit oferte de colaborare de la circa 5-6 banci, inclusiv nume mari. Discutiile cu Piraeus dureaza de cateva luni. Am ales sa vindem acum pentru ca intr-o situatie de criza este bine sa fii parte a unui grup financiar mare, iar la nivelul la care ajunsesem era greu sa ne dezvoltam prin forte financiare proprii.
Piraeus este o banca locala, iar cele mai multe din celelalte banci nu erau prezente pe piata locala. In plus este o banca de dimensiuni medii, ceea ce ne permite sa fim in centrul atentiei, ca banca de investitii.
DB: Ce cautati la o companie pentru a cumpara o participatie minoritara?
AD: Sa aiba potential de dezvoltare, pentru ca daca e o companie care merge bine, dar nu are potential de crestere nu ne intereseaza. Apoi, vrem sa vedem ca sunt oameni muncitori si de echipa. In companiile in care detinem participatii minoritare contribuim doar la luarea deciziilor privind privind directia de mers, a celor majore.
DB: La nivelul grupului Piraeus mai exista divizii de investitii?
AD: Din cate stiu, exista o divizie foarte puternica in Grecia, iar in alte state nu mai are banca de investitii.
DB: Cum va decurge integrarea Capital Partners in Piraeus?
AD: Vom prelua numele bancii, devenind Piraeus Capital Partners. Ca banca de investitii, va trebui sa ne cream canalele de comunicare cu clientii bancii, sa implementam procedurile de raportare catre banca etc. Ma astept ca tot procesul de integrare sa dureze pana la finalul anului.
In ceea ce priveste activitatea noastra, vom face tot ce intra in atributiile unei banci de investitii, care se ocupa cu tranzactii mai complicate, atipice, sau care ies din sfera bancii comerciale. Spre exemplu, achizitii in real-estate sau finantari mai complicate, cum ar fi cele sindicalizate.
DB: Sub noul statut, care considerati ca sunt cei mai importanti competitori de pe piata locala?
AD: Divizia de investitii a Raiffeisen Bank Romania si cea a Alpha Bank Romania.
DB: S-a decis cum va arata staff-ul banci de investitii?
AD: Presupun ca Doru Lionachescu va fi presedintele bancii. Apoi, presupun ca va exista un board, unde vom fi prezenti atat noi, cat si reprezentanti ai Piraeus, iar noi, ceilalti trei parteneri, ne vom pastra functiile. Deciziile bancii vor fi de partea actionarului majoritar, dar ma astept sa mearga pe mana noastra.
DB: Dintre departamentele pe care lucrati, care va asteptati sa mearga mai bine anul acesta?
AD: Ma astept ca pe real-estate sa nu se produca la fel de multi bani ca pana acum, pentru ca piata nu se prea misca. Pe piata de fuziuni si achizitii exista insa o efervescenta. Pe fondul crizei financiare, mai multe companii iau in calcul sa vanda, sa fie sub o umbrela mai mare sau sa se consolideze. Totodata, in aceasta perioada segmentul consultantei financiare merge mai bine pentru noi, pentru ca bancile au devenit mai reticente in a acorda credite, iar atunci aportul nostru este mai valoros.
DB: Pentru piata locala aveti anumite targeturi pentru a cumpara participatii minoritare?
AD: Conform noului statut, nu avem voie sa cumparam participatii in business-uri care sa intre in competitie cu Piraeus Bank, prin urmare nu putem viza companii financiare. Pe noi ne intereseaza sa ne extindem si pe partea de real-estate si pe partea de private equity, s-ar putea sa venim mai apoi si cu ideea de a realiza un fond prin care sa finantam start-up-uri.