„Un element pe care il urmarim este structura de remuneratii si stimuli pentru a verifica daca promoveaza profitabilitatea pe termen lung a beneficiarului”, a afirmat oficialul CE.
Kroes a amintit ca multe guverne ale statelor membre si-au luat angajamente in fata Executivul Uniunii Europene, in ultimele 6 luni, in ceea ce priveste incadrarea legislativa a bonusurilor si stimulentelor salariale din bancile care au incasat ajtuoare de stat de zeci de miliarde de euro de la acutizarea crizei financiare mondiale, din ultimul trimestru al anului trecut.
Ministrii de Finante ai statelor G20, reuniti saptamana trecuta la Londra, au cautat sa puna bazele unui consens global cu privire la propunerile de limitare a bonusurilor bancherilor.
Printre bancile europene salvate prin ajutoare de stat se numara grupurile financiare Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Dexia, Fortis si Commerzbank, noteaza Reuters.
Kroes a aparat, in cadrul discursului sustinut vineri in Italia, politica CE de a amenda companiile care incalca reglementarile europene stricte din domeniul Competitiei, dupa ce unele voci critice au aratat ca Executivul UE ar trebui sa tina cont de efetele crizei economice.
„Am auzit in ultimele luni unele critici cu privire la abordarea noastra, la amenzi. Este adecvat sa amintim criticilor nostri ca actionam mereu in limitele legale si ca alternativa la amenzi este sanctiunea penala”, a afirmat ea.
Cea mai mare amenda dictata de CE este penalizarea grupului american Intel, in luna mai, cu 1,06 miliarde de euro, pentru activitati ilegale de eliminare din piata a principalului rival din industria microprocesoarelor, Advanced Micro Devices.