- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce variante de finantare mai are statul in 2010, daca FMI \”schimba foaia\”

23 Sep, 00:01 • gecad.net
Autoritatile trebuie sa se astepte la un FMI tot mai exigent in privinta cheltuirii fondurilor in 2010, cand economiile mari vor incepe sa isi revina. Specialistii chestionati de catre DailyBusiness.ro au sugerat statului mai multe solutii pentru a face rost de bani, dincolo de cea evidenta - cresterea taxelor.
Ce variante de finantare mai are statul in 2010, daca FMI \schimba foaia\

Printre solutiile propuse: reducerea evaziunii pe TVA si accize, introducerea impozitului progresiv sau stimularea domeniilor economice importante, cum ar fi utilitatile, energia regenerabila si infrastructura.

Romania va fi nevoita sa ia masuri eficiente anul viitor pentru a asigura mai multe fonduri la buget deoarece, in 2010, cheltuielile publice vor creste, in conditiile in care statul va incepe sa ramburseze imprumuturile contractate in 2009 pentru finantarea deficitului, trebuind sa asigure in acelasi timp fonduri pentru dezvoltarea economica.

Daca autoritatile se gandesc ca vor mai putea finanta deficitul recurgand din nou la imprumutul destinat Romaniei de FMI (si care initial trebuia sa se indrepte doar spre rezerva bancii centrale), s-ar putea sa se insele, sustin unii specialisti. Astfel, Roger Monson, director piete emergente in cadrul UniCredit, este de parere ca FMI va deveni mai dur in negocieri anul viitor, iar banii din aceasta sursa nu vor mai fi la fel de usor accesibili.

In plus, un stat care se indatoreaza la nesfarsit este un semnal rau pentru investitori, care se tem ca, la un moment dat, pentru a reduce datoria publica mare, autoritatile ar putea fi nevoite sa creasca taxele, ceea ce le-ar submina afacerile.

Concret, ce ar trebui sa faca statul?

Regandirea impozitarii– Astfel, Liviu Voinea, seful Grupului de Economie Aplicata, crede ca majorarea impozitelor pe „proprietate si avere, in general, ar conduce la colectarea mai multor fonduri la bugetul de stat”, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro. La randul sau, Daniel Daianu, fost ministru de finante, considera ca largirea bazei de impozitare ar fi cea care ar putea ajuta statul sa colecteze mai multi bani la buget.

Pe de alta parte, sugereaza Liviu Voinea, ar trebui introdus impozitul progresiv, o masura care are de regula un rol stabilizator in economie. Impozitul unic, explica Voinea, a functionat in trecut ca un stimulent pentru consum, ceea ce nu a fost foarte benefic Romaniei.

Cresterea incasarilor de TVA si accize – Cea mai importanta masura ce ar putea fi luata de stat in vedea cresterii veniturilor bugetare ar fi insa inasprirea controalelor si cresterea nivelului taxelor colectate la buget. „Avem in prezent o evaziune de circa 50% pe partea de colectare TVA si accize. Cred ca daca s-ar imbunatati colectarea cu 25% fata de nivelul din prezent, am aduce la buget economiile pe care le putem face in 5 ani cu ajutorul preconizatei reforme din administratia centrala”, explica reprezentantul GEA.

Stimularea domeniilor cele mai importante pentru economie la ora actuala – Acestea ar fi, in opinia lui Radu Craciun, director de investitii in cadrul Eureko Pensii, infrastructura si utilitatile, in conditiile in care ambele domenii sunt vitale pentru toate ramurile economice. In plus, stimularea investiilor pe cele doua segmente presupune cooptarea unui volum mare de forta de munca, deci reducerea somajului. Totodata, dezvoltarea celor doua paliere creeaza perspectiva colectarii mai multor venituri la buget, prin impozitare.

Investitiile in agricultura sunt bune, dar acest domeniu a incetat de mult sa fie unul vital pentru economie in conditiile in care are un aport la PIB-ul national de 3-4%, fata de 14% acum 10 ani, a declarat recent directorul de investitii al Eureko Pensii.
„Cu toate astea, nu trebuie uitat ca multi romani ramasi someri din cauza crizei au reusit sa isi asigure un trai de subzistenta din agricultura, asa incat domeniul ramane unul important”, spune Craciun.

In opinia lui Florin Pogonaru, seful Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ar trebui redus decalajul dintre productia autohtona si consumul autohton, prin stimularea acelor domenii care ar acoperi lipsurile care exista in productia locala. „De asemenea, incurajarea investitiilor in energii regenerabile si in reducerea consumului de energie ar fi vitale pentru agentii economici”, a declarat acesta pentru DailyBusiness.ro.

Fonduri europene – Anularea blocajelor existente la nivelul fondurilor europene e o alta masura sugerata de specialisti, in special la nivelul institutiilor de stat. In prezent, fondurile destinate investitiilor in infrastructura sunt gestionate prin intermediul statului, „iar aici sunt cele mai multe blocaje”.

„Sectorul privat a reusit sa absoarba fondurile ce i-au fost destinate. Recent, s-a incheiat perioada de depunere a dosarelor pentru fondurile destinate finantarii trainingurilor, iar numarul solicitarilor depaseste de peste 4 ori valoarea banilor europeni pusi la dispozitie”, a declarat Florin Pogonaru.

In schimb, in sectorul public, responsabil de gestionarea fondurilor pentru infrastructura, primeaza suspiciunea, iar teama de a nu da nastere unor acte de coruptie e exagerata, sustine acesta.

„Cred ca ar trebui inlocuit spiritul de suspiciune cu mai multa incredere. In toate prezentarile de fonduri europene pentru infrastructura vedem pe primele pagini insirate sanctiunile care se acorda pentru deturnarea de fonduri si prea putine informatii care sa incurajeze depunerea de proiecte. Cred ca aici ar mai trebui lucrat”, este de parere reprezentantul oamenilor de afaceri.

Atragerea mai multor fonduri europene ar insemna dezvoltarea mai multor afaceri, ceea ce ar presupune si cresterea colectatiilor de taxe si impozite.

Grabirea restructurarilor in institutiile de stat – este foarte probabil ca in spatele amanarii restructurarilor echipelor de salariati bugetari, dar si a amanarii reducerilor de salarii, sa se afle o decizie politica, iar blocajul sa fie justificat de apropierea alegerilor prezidentiale, deci de teama de a pierde capital politic. O preocupare a guvernantilor ar putea fi insa si aceea ca salariatii de la stat nu ar ajunge sa fie absorbiti de mediul privat atat din cauza contractarii economice cat si a lipsei de competente.

In realitate insa, o mare parte din angajatii de la stat provin din mediul privat asa incat au aceleasi sanse ca si salariatii companiilor private. In perioada 2005 -2009 numarul bugetarilor a crescut de la 800.000 la 1,4 milioane, diferenta provenind, cel mai probabil, din mediul privat.

Mentinerea cheltuielilor cu angajatii in sectorul public, care au urcat de la circa 6,5% din PIB in 2007 la peste 9% in 2009, submineaza intreaga economie, sustine Florin Pogonaru. Acesta a explicat ca, pentru a compensa incetineala cu care scad cheltuielile publice, FMI ar putea impune anul viitor cresterea taxelor, in special a TVA. „Astfel, chiar daca salariile bugetarilor nu sunt reduse, ele ar urma sa fie erodate in mod automat de inflatie”, considera acesta.

Luni, FMI a aprobat transa a doua a imprumului catre Romania, in valoare de circa 1,8 miliarde de euro. Aceasta se adauga primei transe, acordata in luna mai, de 5 miliarde de euro. Valoarea totala a imprumului oferit Romaniei de Fond este de 13 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...