Un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii aflat in dezbatere publica vrea
sa limpezeasca situatia produselor traditionale romanesti, dupa ce vidul legislativ a
permis unor producatori sa faca concurenta neloiala „marketandu-si”
produsele in acest fel. Daca proiectul va intra in vigoare, produsele care vor
fi atestate ca fiind traditionale vor fi marcate
cu un logo national aflat in proprietatea exclusiva a Ministerului
Agriculturii.
Din datele Ministerului de resort, in momentul de fata
exista in jur de 4.200 de produse traditionale
inregistrate ca atare la Ministerul Agriculturii. Pana si oficialitatile se indoiesc
insa de veridicitatea lor, noteaza economica.net.
Pentru a putea fi atestat ca traditional, un produs nu
trebuie sa contina adaosuri de aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine,
minerale, indulcitori – cu exceptia celor naturale. De asemenea, modul de
fabricatie si reteta respectivelor produse trebuie sa se fi transmis cel putin
de la o generatie la alta si trebuie sa existe , totodata, o legatura istorica
a produselor cu locul si/sau zona de productie.