- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce vor face bancile cu cel mai pretios cadou primit de la BNR

01 Apr, 00:01 • gecad.net
Decizia de marti a bancii centrale de a nu mai pretinde bancilor sa "sigileze" sub forma de rezerve 40% din resursele in valuta atrase, cu scadente de peste 2 ani, poate fi considerat cel mai pretios cadou din ultimii ani facut bancilor de catre BNR. Valoarea acestuia ar putea fi cuprinsa intre 1,5 si 6 miliarde de euro, bani care ar putea produce mai multe efecte benefice in economie.
Ce vor face bancile cu cel mai pretios cadou primit de la BNR

Pana in prezent, pentru toate resursele in valuta atrase (linii de credit de la bancile mama sau depozite de pe piata locala) bancile erau obligate sa constituie un procent de 40% sub forma de rezerve minime in conturile bancii centrale.

Banii eliberati in urma acestei decizii se vor indrepta mai intai spre finantarea corporatiilor, iar la nivelul pietei de retail se vor reflecta prin scaderea dobanzilor la depozitele in valuta si, posibil, prin continuarea aprecierii leului, cred analistii. Avand in vedere ca decizia se aplica incepand cu rezervele constituite la finalul lui mai, efectele vor deveni vizibile din luna iunie.

O masura similara, dar nu de asemenea amploare, a luat banca centrala anul anterior, cand bancile duceau lipsa de lichiditate in lei. Atunci, Banca Nationala (BNR) a decis reducerea rezervelor minime obligatorii in lei cu 2 puncte procentuale, de la 20% la 18%, punand astfel la dispozitia bancilor 2 miliarde de lei (circa 500 mil. de euro).

Cum se calculeaza fondurile eliberate efectiv de BNR catre banci? Rozalia Pal, economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, a estimat ca nivelul rezervelor eliberate spre bancile comerciale prin decizia de marti este de maxim 6 miliarde de euro, aceasta fiind valoarea totala a rezervelor minime obligatorii aflate in vistieria BNR pentru pasivele de peste 1 an.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, atrage atentia insa ca suma de care ar putea beneficia bancile prin anularea rezervelor aferente pasivelor cu scadente mai mari de 2 ani este de asteptat sa fie mult sub nivelul de 6 miliarde euro. „Ne putem astepta ca aceasta sa se situeze in jur de 1,5-2 miliarde de euro”, a spus Dumitru.

Acesta a explicat ca, neexistand o evidenta a rezervelor minime repartizate pe scadente, este greu de stiut care este valoarea rezervelor pentru pasive de peste 2 ani in totalul de 6 miliarde.

Cel mai interesant va fi insa felul in care bancile vor exploata aceste resurse suplimentare. Dumitru este de parere ca banii vor urma calea creditarii. Eliberarea de lichiditati este de asteptat scada costul finantarilor pentru banci, asa incat in curand este posibil sa nu mai vedem dobanzi la depozite la cotele din prezent, cand bonificatiile la euro depasesc si 7% pe an.

In plus, masura bancii centrale lasa deschisa calea bancilor de se imprumuta de la grupurile mama pentru acordarea de credite, prin linii de finantare de peste 2 ani, care devin astfel mult mai ieftine prin faptul ca se anuleaza costul rezervelor minime.

Scaderea costului de finantare pentru banci este de asteptat sa se reflecte intr-o diminuare a dobanzilor pretinse la creditele acordate pe piata locala.

Anterior acestei decizii, bancile erau obisnuite sa „externalizeze” credite, adica sa exporte practic cererea de credite catre bancile mama, finantarile oferite fiind trecute in bilantul acestora din urma.

Raiffeisen Bank Romania, una dintre cele mai mari institutii de credit locale, a anuntat ca a externalizat anul trecut credite in valoare de 2,2 miliarde euro, in timp ce UniCredit Tiriac, o banca de calibru asemanator, a anuntat ca a oferit prin intermediul bancii mama imprumuturi care au cumulat 1,1 miliarde euro.

Scaderea dobanzilor la credite ar putea permite ca mai multe credite sa se indrepte spre economie. „Cred ca am putea vedea un impact al masurii BNR asupra creditarii chiar din prima luna dupa ce aceasta devine efectiva, respectiv luna iunie, iar primele credite care vor incepe sa ruleze este de asteptat sa fie cele catre corporatii”, a spus Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

In fine, anularea rezervelor pentru pasivele cu scadente mai mari de 2 ani este de asteptat totodata sa sustina aprecierea leului, a mai spus Muscalu. In ultimele zile s-a observat deja o schimbare de trend, a completat acesta, speculatorii renuntand la pozitiile in care mizau pe deprecierea monedei nationale.

Muscalu se asteapta ca BNR sa recurga si la o scadere a rezervelor minime la lei in viitor, masura care ar favoriza creditarea in moneda nationala.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...