Investitiile austriecilor pe piata locala reprezinta 10 miliarde de euro, adica aproximativ 10% din produsul intern brut (PIB) local, a mai spus Lukavsky.
Potrivit lui Lukavsky, „investitorii austrieci considera ca exista probleme la cesionarea lucrarilor publice si isi doresc mai multa transparenta si derularea mult mai rapida a licitatiilor din domeniul public. Aceste doleante vin in special din partea firmelor din constructii”.
In plus, a remarcat acesta, multe modificari legislative au venit prea rapid, ceea ce face dezvoltarea pe termen lung a business-ului foarte dificila.
Potrivit lui Lukavsky, in anul 2009 investitiile austriece in Romania au fost de circa 500 milioane de euro, iar anul acesta este de asteptat ca volumul lor sa fie similar.
Cu cele 10 miliarde de euro plasate in Romania, Austria este tara cu cele mai mari investitii de la noi. Cu toate acestea, tara nu este unul din principalii parteneri comerciali ai Romaniei.
„Austria nu este unul din cei mai mari parteneri de schimburi comerciale cu Romania pentru ca ea este foarte activa in domeniul furnizarii bunurilor industriale, or Romania importa mai mult bunuri de consum. Italia, spre exemplu, furnizeaza bunuri de consum, si de aceea este unul din principalii partneri de afaceri pentru Romania”, a declarat Lukavsky.
Or, a atras atentia consilierul comercial al Ambasadei Austriei, Romania ar avea nevoie de mai multe impoturi de bunuri industriale, ceea ce ar ajuta-o la investitii.
Exporturile Austrice catre Romania au cumulat in 2009 1,6 miliarde euro, in scadere fata de 2,4 miliarde euro, in 2008. Reprezentantul ambasadei Austriei a mentionat ca se asteapta ca in acest an exporturile austriece catre Romania sa creasca cu circa 10%.
Exporturile Romaniei catre Austria au insumat anul trecut 645 milioane euro, in scadere de la 769 milioane euro in 2008.
Principalii investitori Austrieci in Romania sunt Erste Bank si OMV, ambele deruland investitii locale de cateva miliarde de euro.
In 2008, producatorul de otel Voestalpine a anuntat ca va demara o investitie de 6 miliarde de euro in Romania. Decizia a fost amanata insa, recent, Voestalpine a anuntat ca va demara lucrarile de constructie a unei fabrici de piese din otel la Giurgiu.
„Decizia a fost amanata din cauza dificultatilor de pe piata otelului, nu din cauza situatiei economice din Romania”, a mai spus Lukavsky.