Marti a avut loc discutia Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor asupra OUG 50. Intalnirea a fost insa intrerupta de retragerea membrilor Partidului National Liberal si ai Partidului Social Democrat, care au acuzat prezidiul comisiei de viciu de procedura. Dupa plecarea membrilor celor doua partide, lucrarile comisiei au fost intrerupte din cauza lipsei de cvorum.
Pe masa deputatilor se aflau peste 100 de amendamente la OUG 50 care vor fi dezbatute, cel mai probabil, abia saptamanile viitoare.
Cele mai multe dintre acestea au fost depuse de Grupului clientilor nemultumiti, Asociatia Romana a Bancilor si asociatia firmelor de leasing. Propuneri au facut insa si Comisia de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, grupul parlamentar PD-L si cativa deputati, in nume propriu. Iata-le pe cele mai importante.
Amendamentele Asociatiei Romane a Bancilor si asociatiei firmelor de leasing
Asociatia firmelor de leasing cere ca firma care acorda imprumutul sa poata modifica tarifele si comisioanele bancare aferente unui contracte de credit (lucru interzis de OUG 50) daca, in prealabil, a fost consultat clientul. In acest sens, asociatia propune urmatorul text pentru articolul de ordonanta: „se interzice majorarea unilaterala de catre creditor a comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor impuse prin legislatie”.
Firmele de leasing cer totodata inlocuirea comisionului unic pe care OUG 50 prevede ca il poate percepe banca pentru serviciile prestate la cererea consumatorilor cu alte „tarife, mentionate in contract, ce nu pot fi modificate in mod unilateral”.
O alta cerinta a asociatiei firmelor de leasing este reducerea la jumatate a amenzilor aplicate creditorilor pentru nerespectarea prevederilor ordonantei, pana la 10.000 – 50.000 de lei, de la 20.000 – 100.000 de lei cat sunt in prezent.
Asociatia Romana a Bancilor cere ca marja dobanzii creditului sa poata fi schimbata de catre banca atunci cand aplica prevederile OUG 50 la contractele vechi de credite, respectiv „la momentul conversiei (pentru portofoliul de credite aflate in derulare la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta)”.
OUG cere anularea oricarui comision de retragere a sumelor din credit, insa asociatia bancilor si asociatia firmelor de leasing solicita introducerea unei prevederi prin care sumele extrase din conturi prin instrumente de plata, sau extrase cu ajutorul cardului de la ATM, sa suporte totusi un comision. „Se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, cu exceptia comisioanelor aferente utilizarii instrumentelor de plata„, este modificarea propusa de cele doua asociatii.
Amendamentele clientilor nemultumiti
Clientii bancilor solicita ca bancile sa permita refinantarea si reesalonarea gratuita a creditelor, precum si schimbarea gratuita a garantiilor cu care este sustinut un credit.
Astfel, clientii cer introducerea a cateva puncte noi in Ordonanta: „Se interzice perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste refinantarea sau reesalonarea/restructurarea creditului”; „Se interzice perceperea unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste schimbarea datei de scadenta a ratelor”; „Se interzice perceperea unor comisioane in situatiile in care consumatorii solicita schimbarea garantiilor”.
Totodata, clientii cer ca bancile sa notifice debitorii in mod gratuit atunci cand schimba conditiile de credit: „Pentru orice modificare a nivelului costurilor creditului, potrivit conditiilor contractuale, creditorul este obligat sa notifice consumatorul in scris sau, la cererea expresa a consumatorului, prin alta modalitate stabilita de acesta si agreata de creditor si sa puna la dispozitia acestuia, in mod gratuit, un nou tabel de amortizare/grafic de rambursare”.
Debitorii cer ca OUG 50 sa interzica bancii sa solicite clientului rambursarea imediata a creditului, daca acesta refuza sa semneze actele aditionale propuse de banca la contractul de credit: „Refuzul consumatorului de a accepta semnarea actului aditional nu poate duce la declararea creditului scadent de catre creditor”.
Clientii nemultumiti cer totodata ca banca sa nu poate intrerupe contractul de credit in situatia in care clientul nu poate suporta majorarea de dobanda pe care banca i-ar putea-o propune la un moment dat. „In cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii, creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul. Creditorul trebuie sa faca o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau refinantare a creditului, in raport cu veniturile actuale ale consumatorului”.
Acestia cer totodata ca „in cazul in care se constata anumite nereguli in mai multe contracte de credit incheiate cu acelasi creditor, reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor trebuie sa dispuna remedierea deficientelor constatate pentru toate contractele de acelasi tip”.
O alta cerinta este ca fontul cu care sunt redactate contractele de credite sa fie marit la 12 p (fata de 10p cat prevede OUG 50). „Contractele de credit sunt redactate in scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 12 p, pe hartie, culoarea de fond a hartiei pe care este redactat contractul trebuind sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat”.
Amendamentele Grupului Parlamentar PD-L
Cea mai interesanta propunere a membrilor PD-L se refera la modul de calcul al marjei dobanzilor. Democrat-liberalii cer ca marja sa fie stabilita prin scaderea din dobanda totala a creditului a valorii dobanzilor interbancare Robor, Libor sau Euribor, de la data la care a fost acordat creditul. Marja astfel obtinuta ar urma sa se aplice in noile contracte de credit, peste dobanzile Robor, Libor sau Euribor, rezultant astfel valoarea totala a dobanzii creditului.
„Pentru creditele cu dobanda variabila aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile de la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului ((Robor, Libor sau Euribor). Marja astfel stabilita va fi adaugata la valoarea indicilor de referinta (Robor, Libor sau Euribor) valabili la data intrarii in vigoare a prezentei legi”, au scris deputatii.