In discursul sustinut la Bursa de Valori Bucuresti, unde a fost invitat sa deschida sedinta bursiera, americanul cu origini romane Mark Gitenstein nu s-a sfiit sa acuze interesele politice care graviteaza asupra firmelor de stat.
A dat exemplu companiile din sectorul energetic, capusate de retelele clientelare care beneficiaza de avantaje importante, inclusiv preturi preferentiale, pe fondul influentei politice.
„Relatarile presei au aratat ca, de cel putin 10 ani, peste 50% din productia energetica a Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale, la preturi considerabile mai mici decat preturile de productie”, a spus ambasadorul.
„Aceste tipuri de reduceri de pret, preferentiale, par a fi acordate, adesea, in functie de interesele politice mai degraba decat tinand cont de practici de afaceri rationale. Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse spre a sustine compania”, a adaugat Gitenstein.
Ambasadorul SUA, avocatul americanilor de la Franklin Templeton
Ambasadorul SUA a acuzat si modul in care statul a fortat compania Romgaz sa ii faca, anul trecut, o donatie de 400 milioane de lei „pentru acoperirea unor urgente bugetare”.
El a mai spus ca „Guvernul a folosit aceste companiile de stat pe post de pusculite pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar”.
Declaratiile ambasadorului american vin sa sustina, fara indoiala, interesele firmei americane Franklin Templeton care a dat in judecata statul pentru aceasta initiativa. Fondul Proprietatea, administrat de americani, este unul dintre actionarii Romgaz.
Din aceasta perspectiva, si semnalul transmis de Gitenstein in privinta infiintarii celor doi giganti energetici Electra si Energetica despre care a spus ca este o masura gresita. Aceiasi pozitie pe care o are si Franklin Templeton.
„Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat, in doi campioni nationali, in loc sa se analizeze optiunea de a le privatiza total sau partial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse de valoare si ar restrictiona considerabil competitia, ar indeparta investitiile private si ar determina cresterea preturilor”?a spus ambasadorul.
Americanii se tem ca, prin infiintarea celor doi giganti energetici, vor pierde o parte din actiunile la companiile care vor fuziona in cadrul acestora. Franklin Templeton ar vrea ca firmele la care Fondul Proprietatea are actiuni sa fie scoase la vanzare cat mai repede, preferabil prin intermediul bursei.
Solutie sustinuta de ambasadorul american. Gitenstein a afirmat ca sectorul energetic romanesc ar avea nevoie de investitii de aproape 10 miliarde de euro, bani care nu pot fi asigurati doar de catre stat.
„Aceasta modernizare nu poate fi realizata numai cu veniturile obtinute din taxe. Iar acest lucru nu se va realiza cata vreme activele apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii”, a spus ambasadorul american.
El crede ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei, care a obtinut venituri importante din privatizarile pe bursa.
„Prin stimularea pietei de capital si prin directionarea unui mai mari parti a bogatiei si a puterii catre investitorii individuali, le veti da acestora puterea de a opri abuzurile”, a mai spus ambasadorul.
Mark Gintenstein a apreciat ca „investitorii individuali, romanii obisnuiti sau reprezentantii lor, facand parte din consiliile de administratie, si judecati dupa cata valoare aduc Romaniei si nu dupa voturile politice pe care le aduc vor putea face mai mult pentru a pune capat acestor abuzuri decat cei mai buni procurori”.
[quote=Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti]Companiile de stat nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri[/quote]
Ambasadorul SUA a declarat, pe de alta parte, ca daca vrea sa atraga investitori in sectorul energetic, Romania trebuie sa liberalizeze preturile la energie (curent, gaze).
„Nu mai este acceptabil ca pretul energiei sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca. Atat timp cat Romania alege sa refuze aplicarea preturilor de piata pentru gaze si electricitate, nu se vor face noi investitii in prospectiuni de noi zacaminte si productia de energie”, a spus Gitenstein.
„Puteti aborda acest aspect apeland la o reglementare eficienta, asa cum facem in SUA si acordand subventii categoriilor mai sarace, asa cum se intampla la noi si in Ungaria”, a afirmat diplomatul.
Ambasadorul a mai tinut sa precizeze ca nu face aceste sugestii cu un aer de superioritate, precizand ca cetatenii au trecut prin toate aceste fenomene in Statele Unite.
„Noua ne-a luat peste 100 de ani. Sa intelegem ca trebuie sa facem lucrurile pe care le sugerez aici. Inca exista lacomie si in America si facem eforturi sa rezolvam problemele pe care le produce”, a declarat diplomatul american.