„In urma unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei in anul 2009, s-a aratat ca CECCAR a stabilit onorariile in profesia contabila inca din anul 2001, chiar daca in anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenta sa nu adopte un astfel de act”, se mentioneaza in comunicat.
In 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate in euro, mai scrie in comunicat. Pentru a fi aplicate de toti membrii sai, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea in Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.
„Aceasta este cea mai mare amenda procentuala data de Consiliul Concurentei – 9,2% din veniturile CECCAR in anul 2009 – si cea mai mare sanctiune aplicata unei asociatii. Acest fapt se datoreaza gravitatii faptei, care este similara unui cartel, duratei ridicate (9 ani) si circumstantelor agravante, respectiv continuarea incalcarii legii dupa declansarea investigatiei si ignorarea avertismentelor Consiliului Concurentei”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Cartelul despre care face referire Chiritoiu a functionat in perioada 2001-2010.
Potrivit informatiilor CC, la practica anticoncurentiala au participat toate organele de conducere ale CECCAR, precum si unele dintre filiale. Mai mult decat atat, membrii CECCAR au fost verificati in privinta aplicarii Regulamentului de stabilire a onorariilor de catre „auditori de calitate”, numiti in acest sens de conducerea organizatiei.
Consiliul Concurentei a impus CECCAR sa inceteze practica anticoncurentiala si sa abroge Regulamentul in termen de trei luni de la comunicarea oficiala a deciziei. In cazul nerespectarii deciziei Consiliului Concurentei, CECCAR risca inca o amenda cominatorie, de pana la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sanctionarii.
Concurenta a calculat ca in urma eliminarii acestei practici anticoncurentiale, mediul de afaceri (consumatorii de servicii contabile) va beneficia de o economie de costuri anuala situata intre 70 si 200 milioane de lei.
„Aceasta economie a fost estimata ca fiind diferenta dintre tarifele platite ca urmare a Regulamentului si tarifele care ar fi existat daca ar fi functionat concurenta prin pret”, mai scrie in comunicatul CC.
La inceputul acestui an, CECCAR inregistra 33.908 membri din care 20.880 experti contabili, 6.723 contabili autorizati si 6.305 societati de profil.