Prudential vrea reducerea pretului la 30,4 miliarde de dolari, a anuntat marti compania britanica.
Pe de alta parte, AIG „va respecta termenii originali ai acordului anuntat anterior cu Prudential”, potrivit grupului american.
Actiunile Prudential au urcat cu pana la 4,8% pe bursa de la Londra dupa aparitia informatiilor, relateaza Mediafax.
„S-a terminat. AIG a ucis practic tranzactia„, a comentat un analist londonez.
O sursa apropiata discutiilor a declarat saptamana trecuta ca Tidjane Thiam, directorul general al Prudential, incearca sa renegocieze termenii achizitiei, dupa ce mai multi actionari, printre care fondul american BlackRock Inc., au avertizat ca pretul este prea mare.
Esuarea tranzactiei va intarzia semnificativ strategia de extindere in Asia a lui Thiam, dar si planurile AIG de a restitui ajutoarele de stat de 182,3 miliarde de dolari primite de la guvernul american in urma crizei financiare.
„E o tranzactie moarta. Prudential vor fi nevoiti sa incerce o retragere eleganta acum. Este o greseala foarte costisitoare”, a aratat un reprezentant al Cavendish Asset Management din Londra.
La cotatia actuala, de circa 561,5 pence pe actiune, capitalizarea Prudential se ridica la 14,3 miliarde lire. Pe 26 februarie, ultima sedinta bursiera inainte de anuntarea acordului cu AIG, o actiune Prudential valora 602,5 pence.
Revizuirea propusa de Prudential oferea un pret total de 30,4 miliarde de dolari, din care 23 miliarde de dolari in cash, potrivit companiei britanice. In urma refuzului AIG de a reveni asupra termenilor contractului, Consiliul de Administratie al Prudential va analiza situatia si va anunta o decizie „la timpul potrivit”.
In fapt, incercarea Prudential de a prelua divizia asiatica a AIG a fost afectata de mai multe greseli in relatia cu autoritatile si cu actionarii. Compania, cu o traditie de 162 de ani, dorea sa finanteze partial tranzactia printr-o emisiune de drepturi de preemptiune de 21 miliarde de dolari, care ar fi fost cea mai mare astfel de operatiune derulata vreodata pentru o achizitie, intr-o perioada de turbulente si neincredere pe pietele de capital din intreaga lume.
Totodata, Thiam a fost criticat de actionari pentru ca a acceptat, in martie, o pozitie in conducerea grupului francez Societe Generale. La o zi dupa criticile dure venite din partea actionarilor, directorul general al Prudential si-a inversat decizia.
In plus, asiguratorul britanic a fost nevoit sa intarzie in mai debutul emisiunii de drepturi, dupa ce autoritatile din Marea Britanie au cerut companiei sa-si majoreze rezervele de capital.
Neptune Investment Management, investitor londonez al Prudential, a anuntat miercurea trecuta ca a mobilizat 20% dintre actionari impotriva preluarii diviziei asiatice a AIG. Stiind ca are nevoie de sprijinul a 75% dintre actionari pentru a putea realiza achizitia, Thiam s-a lansat doua zile mai tarziu intr-un efort de a convinge AIG sa accepte un pret mai mic.
Daca ar fi avut loc tranzactia, noul grup ar fi avut o capitalizare de 60 miliarde de dolari pana in 2013 si ar fi fost cel mai mare asigurator de viata din Hong Kong, Singapore, Malaezia, Tailanda, Indonezia, Filipine si Vietnam.
Acordul dintre Prudential si AIG este cea mai mare tranzactie anuntata pentru acest an la nivel mondial. Daca afacerea va esua oficial, Prudential ar pierde toate cele 850 milioane lire sterline cheltuite pana acum pe consilieri, comisioane si alte costuri legate de achizitie. Consilierii grupului britanic sunt Credit Suisse Group AG, JPMorgan Cazenove, Lazard LLC si Nomura Holdings Inc. De cealalta parte, AIG este sfatuit de Blackstone Group, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs si Morgan Stanley.
AIG ar putea reveni la intentia mai veche de a derula o oferta publica la divizia asiatica daca Prudential decide sa se retraga din acord si va primi despagubiri de 153 milioane de lire de la compania britanica.